Schoolpleinpakket

Met het Schoolpleinpakket van Veilig Verkeer Nederland wordt een complete verkeerseducatie in huis gehaald. Dit verkeerspakket heeft het thema ‘Lopen en fietsen in de praktijk’ en bestaat uit verschillende clusters. Het Schoolpleinpakket is geschikt voor alle groepen van de basisschool. De lessen worden gegeven op een veilige plek, zoals op het schoolplein of in de gymzaal.

Inhoud van het Schoolpleinpakket

Het Schoolpleinpakket bestaat uit opdrachtkaarten, een handleiding en attributen. De opdrachten worden duidelijk uitgelegd op de 27 opdrachtkaarten en zijn daarom voor zowel docenten als Verkeersouders eenvoudig te volgen. Attributen zorgen ervoor dat de situatie op het schoolplein of in de gymzaal extra realistisch wordt. Daarom zitten in het Schoolpleinpakket de volgende onderdelen:

●    Negen verkeersborden
●    Vier staanders voor de verkeersborden
●    Twee staanders met een verkeerslicht en voetgangerslicht
●    Één zebrapad
●    Twee fietser- en twee autohesjes
●    Zes pylonen om het parcours uit te zetten
●    Twee roltassen voor de materialen
●    Stoepkrijt

Andere attributen die docenten kunnen gebruiken zijn obstakels (zoals dozen) en een fluitje. Met het stoepkrijt kunnen bijvoorbeeld haaientanden op het schoolplein worden getekend.

Schoolpleinpakket leerdoelen.

Met de lessen van het Schoolpleinpakket leren kinderen hoe ze zich moeten gedragen in het verkeer. De lessen zijn aangepast aan de leeftijd van de kinderen in de groepen één tot en met acht. Ze leren niet alleen de verkeersregels, maar ook hoe ze zich veilig kunnen gedragen in het verkeer. Daarnaast leren ze om de verkeersregels toe te passen. Veilig oversteken, links- en rechtsaf slaan, voorsorteren en voorrang krijgen en nemen zijn allemaal onderdeel van de lessen van het Schoolpleinpakket. Door gebruik te maken van de attributen wordt de situatie extra inzichtelijk.

Vier clusters Schoolpleinpakket

De lessen van het Schoolpleinpakket zijn verdeeld in vier clusters: Lopen, Oversteken, Fietsen 1 en Fietsen 2. Als kinderen een cluster goed hebben afgerond, dan krijgen ze een certificaat. De docent of Verkeersouder die de les geeft kan de certificaten zelf downloaden van de website en ze uitprinten. Het Schoolpleinpakket is een losse verkeersmethode, maar kan ook gecombineerd worden met andere methodes. De lessen sluiten goed aan op verkeerslessen die de theorie behandelen en lessen in fietsbehendigheid.

Wie geeft er les?

De verkeerslessen uit het Schoolpleinpakket worden uitgebreid beschreven op de opdrachtkaarten. De pictogrammen geven aan voor welke groep de les is bedoeld, hoe lang de opdracht duurt en hoeveel kinderen eraan mee kunnen doen. Op de opdrachtkaarten staat ook welke attributen bij de les gebruikt moeten worden. Een illustratie geeft aan hoe de materialen horen staan en hoe de les uitgevoerd moet worden. Vanwege de duidelijke beschrijving kunnen docenten de verkeerslessen geven. Daarbij kunnen ze geholpen worden door Verkeersouders en zelfs door kinderen uit de bovenbouw. Dat is voor hen ook leerzaam. Verkeersouders kunnen meer lezen in de handleiding over het Schoolpleinpakket.


Schoolpleinpakket online kopen

Het Schoolpleinpakket kan rechtstreeks in de webwinkel van Veilig Verkeer Nederland worden gekocht. Het pakket kost €1099,- (inclusief BTW en verzendkosten).