Verkeersbrigadiers

Op weg naar school kunnen kinderen onveilige situaties tegenkomen. Als die niet op te lossen zijn met maatregelen als bijvoorbeeld het plaatsen van een verkeerslicht of de aanleg van verkeersdrempels, dan is een verkeersbrigade te overwegen. Iedereen die het veilig oversteken van kinderen belangrijk vindt, kan een verkeersbrigade opzetten. Maar hoe doet u dat precies? Veilig Verkeer Nederland helpt u graag verder.

Verkeersbrigadiers zorgen direct voor veiligheid op straat

  • Zij helpen iedere dag kinderen veilig over te steken als zij van of naar school gaan
  • Zij hebben een belangrijke functie in het verkeer; ze zijn wettelijk aangesteld en hebben krachtens de wet bevoegdheden. Bestuurders dienen de aanwijzingen van verkeersbrigadiers op te volgen
  • Verkeersbrigadiers doen hun werk vrijwillig. Ze zijn opgeleid door de politie en wettelijk bevoegd om een stopteken te geven.

Wettelijke eisen

Zowel volwassenen als kinderen (vanaf 10 jaar) kunnen verkeersbrigadier worden. Omdat de status van de verkeersbrigadier expliciet is geregeld in de wet, is een aantal zaken wettelijk verplicht:

  • De verkeersbrigadier is opgeleid door een daartoe bevoegd persoon bij de politie
  • De verkeersbrigadier is officieel aangesteld door de burgemeester
  • De verkeersbrigadier draagt de wettelijk voorgeschreven uitrusting (zie pdf kledingvoorschrift)

In het RVV staan de wettelijke regelingen t.a.v . verkeersbrigadiers vastgelegd:

Verzekering

Verkeersbrigadiers vallen na hun aanstelling in veel gevallen automatisch onder de collectieve vrijwilligersverzekering van de gemeente. Maar niet alle gemeenten hebben zo'n collectieve vrijwilligersverzekering. Heeft de gemeente geen collectieve verzekering, dan kan de verzekering eventueel via de ongevallenverzekering van de school geregeld worden. Let dan wel op dat de verkeersbrigade wordt opgenomen in de polisvoorwaarden. 

Handboek Verkeersbrigade

Speciaal voor iedereen deel uitmaakt van (het netwerk rond) een verkeersbrigade is het Handboek Verkeersbrigade samengesteld. In dit handboek wordt door middel van een duidelijk stappenplan ingegaan op het proces bij het opzetten van een brigade. Daarnaast vindt u hier alle relevante informatie over regelgeving, werving, waarderen en ondersteunen van verkeersbrigadiers. 

Materialen bestellen

Alle materialen voor verkeersbrigadiers voor werving, opleiding, waardering en uitrusting kunt u bestellen via de webwinkel van VVN. Raadpleeg de webwinkel voor ons aanbod! Wilt u materialen zoals posters, flyers of groene/blauwe kaarten liever digitaal ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Contact

Wilt u een verkeersbrigade opstarten of heeft u andere vragen over verkeersbrigadiers? Neem dan (vrijblijvend) contact op met Veilig Verkeer Nederland.

Bekijk hier onze filmpjes: