Praktisch verkeersexamen 2021

******************************************************************************************************

Laatste update i.v.m. Corona-maatregelen geplaatst op 25-02-2021

Met het opengaan van het basisonderwijs heeft Veilig Verkeer Nijmegen de voorbereidingen voor het jaarlijks Praktisch Verkeersexamen voor groep 7-leerlingen in Nijmegen weer opgepakt. De examens zijn dit jaar voorzien van 25 mei t/m 3 juni 2021.

We moeten natuurlijk nog wel een flinke slag om de arm houden gelet op de vele onzekerheden die gepaard gaan met Covid-19. 

Leerkrachten en/of schooldirecties hebben inmiddels een eerste bericht vanuit Veilig Verkeer Nijmegen ontvangen. Leerlingen en hun ouders krijgen vervolgens via hun eigen school verdere informatie. 

Voor alle duidelijkheid melden we op deze plaats dat er geen ruimte is om het geannuleerde examen van 2020 te herkansen. De groepen 7 van 2019/2020 die het examen hebben moeten missen, kunnen dit voorjaar dus helaas niet alsnog deelnemen.

*******************************************************************************************************

Startlocatie praktisch verkeersexamen Oost
 • 25 mei
 • Nijmegen-Oost (2 dagen), Lindenholt, Nijmegen-Zuid, Nijmegen-Noord, Nijmegen-Midden, Dukenburg
Voor wie?
Alle groepen 7 van Nijmeegse basisscholen
Kosten
2 euro per leerling

1. Startlocaties en voorlopig startschema 2021 (mits organisatie verantwoord en haalbaar is)

Dinsdag 25 mei Basisschool “Klein Heyendaal" Prof. Huijbersstraat 1-3 Nijmegen 
Woensdag 26 mei Basisschool “Klein Heyendaal" Prof. Huijbersstraat 1-3 Nijmegen
Donderdag 27 mei LET OP: GEWIJZIGDE STARTLOCATIE in Nijmegen-Zuid, 2021! Wijkcentrum "De Schakel" Archimedesstraat 9 Nijmegen. AANGEPASTE ROUTE!! 
Vrijdag 28 mei LET OP: GEWIJZIGDE STARTLOCATIE in Nijmegen-Zuid, 2021! Wijkcentrum "De Schakel" Archimedesstraat 9 Nijmegen.  AANGEPASTE ROUTE!!
Maandag 31 mei Basisschool “De Geldershof” Laauwikstraat 11 Nijmegen
Dinsdag 1 juni Basisschool “De Lanteerne” Henry Dunantstraat 8 Nijmegen
Woensdag 2 juni Montessorischool “Dukenburg” Malvert 7373 Nijmegen
Donderdag 3 juni Brede basisschool “De Lindenhoeve” Zellersacker 1103 Nijmegen

2. Fietsenkeuring en toelatingseisen:De startlocatie van uw eigen school is in principe dezelfde als afgelopen jaren, d.w.z. bij één van de hierboven genoemde scholen. Eventuele voorkeur voor een andere startlocatie kan op het aanmeldingsformulier worden vermeld en in overleg vastgesteld. Door op de naam van een school  te klikken (Acrobat Reader is vereist, evt. via het internet.) open je het PDF bestand met daarin de routebeschrijving vanaf die school en tevens startlocatie. De verwijzing naar het aanmeldingsformulier vindt u onderaan deze pagina.

Voorafgaand aan het praktisch examen keurt VVN de fietsen van de deelnemers op een aantal essentiële punten, welke absolute voorwaarden zijn om aan het examen deel te nemen. Een deelnemende fiets moet aan de volgende eisen voldoen:

 • een goed werkend stuur (zonder speling)
 • goed werkende remmen
 • een goed werkende bel
 • een rode reflector aan de achterzijde
 • zijreflectie in de wielen of banden
 • reflectoren in de trappers (aan beide zijden van de trappers)
 • werkend voor- en achterlicht indien de fiets ook ′s avonds wordt gebruikt

Indien de fiets niet aan deze veiligheidseisen voldoet en wordt afgekeurd, kan het examen niet worden afgelegd! Ook niet op de fiets van een klasgenoot! Wij verzoeken u deze regels tijdig aan de kinderen en hun ouders mede te delen. Om uitsluitingen en teleurstellingen te voorkomen adviseren wij de fietsen tijdig thuis of op school te controleren volgens bovenstaande normen. E-bikes worden toegelaten op het examen.

De kosten voor deelname aan het examen zijn € 2,- per kind. U wordt verzocht om tegelijk met de aanmelding het verschuldigde bedrag over te maken.

3. Verkeersfouten en beoordeling:

Tijdens het examen start iedere leerling met 40 punten. Om te slagen voor het examen dient de deelnemer minimaal 32 punten te behalen. Bij foutief gedrag worden onderstaande punten in mindering gebracht:

 • Door rood licht rijden:                       10 punten
 • Geen voorrang verlenen:                     4 punten
 • Geen richting aangeven:                      2 punten
 • Niet op de juiste weghelft fietsen:       2 punten
 • Niet achterom links of rechts kijken:    2 punten
 • Ander ongewenst verkeersgedrag:     2 punten

VVN Nijmegen stelt jaarlijks een wisselbeker beschikbaar voor de school die het beste presteert. In 2019 was Brede school "De Lindehoeve" de winnaar. De tweede prijs was voor “De Hazesprong”. De school die de hoofdprijs twee keer achter elkaar wint, mag de beker behouden. Editie 2020 ging helaas niet door vanwege COVID-19. 

AANMELDINGSFORMULIER SCHOOLVERKEERSEXAMEN 

Doet uw school dit jaar mee met het praktisch verkeersexamen?  Klik dan hierboven op  'Aanmelden'.  Vul daarna het formulier in, klik op 'Meld je aan' en maak per deelnemer een bedrag over van € 2,-  op rekening NL36INGB0008332545 t.n.v. 'penningmeester VVN Nijmegen', o.v.v. de naam van de school. Pas daarna is uw aanmelding definitief.

 

Voorafgaand hieraan doen de leerlingen van groep zeven van de Nijmeegse basisscholen mee aan het nationale theoretisch verkeersexamen, dat in 2021 plaatsvindt op woensdag 31 maart (regio zuid). Voor de organisatie hiervan kunt u contact opnemen met VVN in Amersfoort, tel. 088-5248800, of via examen.vvn.nl. 

Wat speelt er in jouw buurt?