Tips voor scootmobielgebruikers

Een scootmobiel is een uitkomst als je niet meer zo makkelijk beweegt. Je kunt er zelfstandig op uit, bijvoorbeeld voor familiebezoek of boodschappen. Maar rijden met een scootmobiel in het soms drukke verkeer is zo makkelijk nog niet. Ook verschillen de verkeersregels, afhankelijk van je plek op de weg.

Een scootmobiel: iets voor jou?

Met een scootmobiel kun je gaan en staan waar je wilt. Het is bedoeld voor mensen die minder mobiel zijn en maximaal honderd meter kunnen lopen. Je kunt er een winkelcentrum mee in en zelfs de winkel. Je mag een scootmobiel parkeren op een invalidenparkeerplaats. Je hebt geen rijbewijs nodig, wel is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. 

Een scootmobiel kan door de gemeente worden verstrekt in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Veel gemeenten hebben een scootmobielpool. Hier kun je een scootmobiel lenen of huren. Overweeg je om een scootmobiel aan te schaffen? Met deze handige Veilig op Wegwijzer kun je checken of je vaardigheden voldoende zijn om veilig op weg te gaan met de scootmobiel.

Heb je twijfels over één of meerdere van deze vaardigheden? Voor meer informatie kun je contact opnemen met een ergotherapeut of het regionale steunpunt van VVN. Zij helpen je graag op weg om tot de beste oplossing te komen. Bijvoorbeeld in de vorm van een VVN Opfriscursus Scootmobiel.

Veilige Feitjes over de scootmobiel

Verkeersregels en bediening

Gas geven en remmen werkt op een scootmobiel net even anders dan bij veel andere vervoersmiddelen. Door de hendel in te drukken geef je gas, om te stoppen laat je het hendel los. 

Met een scootmobiel kies je zelf je plek in het verkeer, bijvoorbeeld de stoep of het fietspad. Ook op de rijbaan ben je met een scootmobiel welkom, behalve als het gaat om een autoweg of autosnelweg. Kies altijd voor de veiligste manier. Op de stoep of het voetpad volg je de regels voor voetgangers.

De maximumsnelheid verschilt afhankelijk van je plek op de weg. Op de stoep of het voetpad is dat maximaal 6 km/uur. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag je maximaal 30 km/uur. 

Meer weten over verkeersregels en -situaties voor scootmobielgebruikers? Doe dan een VVN Opfriscursus Scootmobiel of test je kennis met de online VVN Opfriscursus. Je kunt ook het magazine en verkeersregelboekje hieronder bekijken.

Magazine

In deze speciale editie van het VVN Magazine lees je alles wat je moet weten als nieuwe scootmobielgebruiker:

  • Verhalen en ervaringen van andere scootmobielgebruikers
  • Ergotherapeuten geven advies en hulp
  • Waar moet je op letten bij de aanschaf van een scootmobiel?
  • Een goede voorbereiding op de eerste ritjes.
  • Verkeersregels voor scootmobielbestuurders. 
VVN Magazine scootmobiel special

Alle verkeersregels op een rij

Alle verkeersregels voor de scootmobiel bij elkaar in een handig boekje! Je bestelt hem voor slechts €3,94.

Scootmobiel senioren alle verkeersregels op een rij boekje.jpg

Oefenen met je scootmobiel

Het is raadzaam om te oefenen met je scootmobiel. Zeker als je een nieuwe gebruiker bent. Meld je bijvoorbeeld aan voor een VVN Opfriscursus Scootmobiel bij jou in de buurt of bekijk onderstaande video's.