Veilig autorijden op leeftijd

Hoe fijn is die vrijheid om zélf de boodschappen te halen. Vrienden en familie te bezoeken. Of met de auto op vakantie te gaan. Wie autorijdt wil dat graag zo lang mogelijk blijven doen. Maar het moet wel veilig blijven. Voor jezelf en anderen.

Ouder worden kan effect hebben op de manier van autorijden. De ogen gaan wat achteruit, spierkracht neemt af en het gehoor wordt minder. Bovendien neemt het reactievermogen af. Dat is ook de reden dat je een gezondheidsverklaring moet invullen en een medische keuring nodig hebt, als het rijbewijs verloopt en je 75 jaar of ouder bent.

Hoe staat het met zicht, gehoor en reactievermogen?

Is er ongemerkt iets verandert aan zicht, gehoor, reactievermogen of evenwicht? Ontdek zelf je mogelijkheden of beperkingen met de Veilig mobiel poster. Doe de testjes

Wat zijn de regels? Online verkeerstest

Verkeersregels veranderen, wegen worden drukker en er komen steeds meer nieuwe vervoersmiddelen bij. Is je kennis nog up-to-date? Test je kennis met onze online verkeerstest. Dat kan eenvoudig en in 2 minuten. Al meer dan 600.000 mensen hebben deze test gedaan.

Medicijngebruik en autorijden

Door het gebruik van medicijnen vallen er jaarlijks zo’n 100 verkeersdoden in Nederland. Krijg je medicijnen voorgeschreven vraag dan altijd aan de arts of deze de rijvaardigheid beïnvloeden en bekijk de bijsluiter. Voorbeelden van medicijnen die slecht samengaan met verkeersdeelname zijn slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of antidepressiva. Stap dan niet achter het stuur.

VVN Opfriscursus voor de automobilist

In het hele land geeft Veilig Verkeer Nederland opfriscursussen over de verkeersregels. Zo’n cursus duurt 2 of 3 dagdelen. Bij de tweede bijeenkomst ontvang je een theorieboek. Een docent die is gecertificeerd volgens de Wet Rijonderricht Motorvoertuigen (WRM) geeft uitleg over verkeerstheorie. Bij de docent kun je terecht met al je vragen over verkeer en verkeersregels. Kijk in de agenda voor de VVN Opfriscursus bij jou in de buurt.

Rijvaardigheid senioren

Bij de VVN Opfriscursus kun je ook je rijvaardigheid vrijwillig laten testen. Een ervaren rijinstructeur rijdt dan mee in je eigen auto en geeft tips. Een rijvaardigheidsrit is vrijblijvend, het heeft geen gevolgen voor je rijbewijs. Het gaat er om goede en slechte gewoonten in kaart te brengen, die er langzaam zijn ingeslopen. Kijk in de agenda voor de VVN Opfriscursus bij jou in de buurt.

Corona: VVN Opfriscursus thuis

Vanwege de coronamaatregelen kunnen veel VVN Opfriscursussen dit jaar helaas niet doorgaan. Daarom hebben wij de meest besproken onderwerpen uit de VVN Opfriscursussen gefilmd. Zo kun je thuis, op je eigen computer, tablet of smartphone, toch je verkeerskennis opfrissen. 

Veilig Verkeer Nederland senior laptop
Bij de VVN Opfriscursus kun je -vrijblijvend- je rijvaardigheid laten testen.

Ontspannen en veilig rijden

Het kan dat je tegen autorijden begint op te zien, ook al ben je er lichamelijk prima toe in staat. Het wordt drukker op de weg, regels veranderen, er komen nieuwe wegen bij. Download 'Ontspannen op weg' voor tips van experts en senioren. Installeer bijvoorbeeld een extra dode hoek spiegel op de auto, blijf voldoende rijden of bereid de reis voor. Lees de tips. Zo kun je ontspannen en veilig op weg.