Brom- en snorfiets

Rijbewijs

Rijbewijs AM

Plaats op de weg

Met een bromfiets rijd je op het fiets/bromfietspad (bord G12a). De rijbaan is toegestaan als het fiets/bromfietspad ontbreekt.

De gemeente mag als wegbeheerder bepalen waar bromfietsers van het fiets-/bromfietspad gebruik moeten maken en waar bromfietsers op de rijbaan moeten rijden. Dit wordt vaak ook aangegeven met een bord (bord D103 en D104). Bij die afwegen spelen veel zaken een rol, maar verkeersveiligheid voor zowel fietsers als bromfietsers staat centraal. Over het algemeen wordt er van uitgegaan dat bromfietsers binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten rijden, en buiten de bebouwde kom op het fiets-/bromfietspad. Alleen op erg drukke wegen binnen de bebouwde kom waar ook nog eens hard wordt gereden door het autoverkeer, wordt aanbevolen om bromfietsers op het fiets-/bromfietspad te laten rijden. 

Met een snorfiets rijd je op het fietspad (bord G11) of, het fiets/bromfietspad (bord G12a). De rijbaan is toegestaan als een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. Op het onverplichte fietspad (bord G13) mag je alleen met een snorfiets  met elektromotor of uitgeschakelde verbrandingsmotor komen. 

Maximumsnelheid

Met een bromfiets mag je binnen de bebouwde kom op het fiets/bromfietspad maximaal 30 km/uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat maximaal 40km/uur. Op de rijbaan mag je met een bromfiets maximaal 45 km/uur.

Met een snorfiets mag je nooit harder dan 25 km/uur.

Overige relevante regels

Een bromfiets heeft een geel kenteken met zwarte letters en cijfers. Een snorfiets heeft een blauw kenteken met witte letters en cijfers. Op een bromfiets moet je een helm op, op de snorfiets niet.

Aantal dodelijke verkeersslachtoffers met brom- en snorfiets
  • 2015: 45
  • 2014: 43
  • 2013: 48
  • 2012: 44
  • 2011: 43

Er zijn geen cijfers bekend over het aantal verkeersgewonden onder brom- en snorfietsers. Het aantal verkeersgewonden wordt namelijk niet uitgesplitst op type weggebruiker.