Brommobiel

Rijbewijs

Rijbewijs AM (code AM4)

Plaats op de weg

Met een brommobiel mag je alleen op de rijbaan rijden. De autoweg en de autosnelweg zijn niet toegestaan. 

Maximumsnelheid

Binnen en buiten de bebouwde kom mag je maximaal 45 km/uur.

Overige relevante regels

Bestuurders van een brommobiel moeten de verkeersregels voor personenauto’s volgen. Als de brommobiel een open carrosserie heeft en er geen gordel aanwezig is, moet u een helm dragen.

Bijzonderheden

Een brommobiel ziet er uit als een kleine personenauto, maar is dat formeel niet. Voor de wet is de brommobiel een bromfiets op meer dan twee wielen, voorzien van een gesloten carrosserie (RVV artikel 1 onderdeel ia). Een brommobiel moet niet verward worden met een gehandicaptenvoertuig. Een brommobiel mag niet harder kunnen dan 45 km/uur. Omdat het een bromfiets is, mag je deze vanaf je zestiende besturen, mits de bestuurder in het bezit is van rijbewijs AM4. Omdat brommobielen qua formaat niet op het fiets/bromfietspad passen, is besloten dat ze op de rijbaan moeten rijden en de verkeersregels voor motorvoertuigen (personenauto's) volgen.

Het uiterlijk van een brommobiel kan tot vergissingen leiden bij medeweggebruikers. Brommobielen hebben namelijk het uiterlijk van een kleine personenauto, maar hun maximumsnelheid is veel lager. Een brommobiel mag nu op veel 80 km-wegen rijden, waar het snelheidsverschil met auto's groot is. Daardoor kunnen van achteren naderende automobilisten plotseling geconfronteerd worden met een langzaam voertuig. Dat kan leiden tot plotselinge, ongecontroleerde inhaal- en uitwijkmanoeuvres of kop-staartbotsingen.

Op veel drukke 80 km-wegen buiten de bebouwde kom, wordt langzaam verkeer zoals de brommobiel al geweerd door middel van bord C9 (weg gesloten voor o.a. brommobielen). Wat Veilig Verkeer Nederland betreft, mag de brommobiel buiten de bebouwde kom alleen nog maar op 60 km-wegen.