Dode hoek regio Zuid

Ieder jaar gebeuren er tientallen ongevallen in de dode hoek. Vooral fietsers zijn hierbij vaak het slachtoffer. Op jonge leeftijd kennis vergroten, verkeersvaardigheden verbeteren en motivaties bijbrengen is daarom erg belangrijk.

Doelstelling en doelgroep

De les is gericht op kinderen uit groep 7 en 8 en jongeren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De vernieuwde Dode hoek les heeft drie doelen, namelijk: kennisuitbreiding, bewustwording en gedragsverandering. De les richt zich met name op bewustwording en het veranderen van het eigen gedrag. Door met kinderen het gesprek aan te gaan over de dode hoek en de gevaren daarvan, willen we dat zij leren omgaan met grote voertuigen. Het doel is dat zij, per situatie, zelf kunnen inschatten hoe zij veilig uit de dode hoek blijven.


Na afloop van de dodehoekles beheersen de leerlingen de volgende competenties:
• zij kunnen de gevaren met betrekking tot de dode hoek benoemen;
• zij hebben ervaren dat ze voor hun eigen veiligheid rechts en ruim (3 meter) achter grote voertuigen moeten blijven;
• zij kunnen in verschillende verkeerssituaties het gewenste gedrag toepassen.
Naast educatie via scholen is ook ouderparticipatie zeer gewenst. Hiervoor heeft Veilig Verkeer Nederland nieuwe materialen ontwikkeld. Denk aan een thuisopdracht, een ansichtkaart en aan de nieuwe augmented reality app ‘Uit de Hoek’, die kinderen en ouders samen kunnen spelen.

Beoogd resultaat

Per les (90 minuten) krijgen 30 kinderen zowel theoretische voorlichting als een praktijklesdeel in de cabine van een vrachtauto. Per dagdeel zijn dat 60 leerlingen.

Uitvoering

De dodehoekles is een interactieve, eigentijdse les en staat onder leiding van een gastdocent van Veilig Verkeer Nederland. De Dode hoek les duurt 90 minuten en bestaat uit vier lesfasen, namelijk: introductie, instructie, verwerking en evaluatie. Na afloop volgt er een thuisopdracht en een praktijkdeel. Tijdens het praktijkdeel nemen leerlingen plaats in de cabine van een vrachtauto. Zo ervaren zij zelf hoe het zicht van een chauffeur is en wat de dode hoek inhoudt.

Leerdoelen

De kinderen willen en kunnen zich veilig gedragen in de buurt van grote voertuigen; zijn zich bewust van risicofactoren van andere weggebruikers en in de omgeving; kunnen de veiligheidsafspraken uitleggen om veilig te handelen in de buurt van grote voertuigen; kunnen veilig handelen in de buurt van grote voertuigen en willen zich veilig gedragen bij grote voertuigen.

Looptijd en evaluatie

De looptijd van het project is het gehele jaar met uitzondering van de schoolvakanties. Veilig Verkeer Nederland evalueert het project na afloop per school en koppelt de resultaten gebundeld terug aan opdrachtgever.