Help mijn kind gaat naar de brugklas!

Er breekt een nieuwe fase aan met veel veranderingen. Je kind gaat naar de brugklas, een nieuwe school, een nieuwe klas en vaak ook een nieuwe langere en misschien ook wel complexere route naar school. Best spannend want je kind loslaten in het verkeer is niet niks. Om je te helpen je kind zo goed mogelijk voor te bereiden hebben we voor jullie de belangrijkste tips en weetjes op een rij gezet.

Route oefenen met je kind

Ook al fietst je kind elke dag naar school en gaat zelfstandig naar vriendjes of sport toe, een nieuwe route is best spannend. Zoals de onbekendheid van de route, maar ze zijn ook nog niet altijd in staat om ingewikkelde verkeerssituaties snel in te schatten en hun fietsgedrag hierop aan te passen. Vooraf oefenen neemt een deel van de onzekerheid bij je kind weg waardoor hij/zij straks met een veiliger gevoel naar school fietst.

Voor jou ook een stuk prettiger!

 

Hoe kun je dit het beste doen?

  • Zoek samen uit wat de veiligste route is (de snelste is namelijk niet altijd de veiligste!).
  • Fiets de route samen. Geef complimenten voor wat goed gaat en bespreek waar nog extra op gelet moet worden.
  • Zie je zelf lastige situaties onderweg, wijs je kind hier dan ook op en hoe hij/zij hier het beste mee om kan gaan.
  • Bespreek zaken als de fietstijd (hoe laat sta je dan op) en de rugzak (een stuk zwaarder dan op de basisschool... en hoe neem je die mee?), in een groep fietsen.

Veilige fiets

Dode hoek

Voor kinderen zit gevaar soms letterlijk in een klein hoekje; de dode hoek. Te vaak nog gaat dit mis, simpelweg omdat kinderen zich niet realiseren hoe slecht zichtbaar ze zijn naast grote vrachtauto’s, bussen of tractors.

De twee vuistregels die je kind absoluut moet weten:

  1. Blijf altijd rechts en ruim achter de vrachtauto.
  2. Houd altijd minimaal 3 meter afstand tot de vrachtauto.

 

Veilig op weg

Met deze handige tips is jouw kind straks nog beter voorbereid:

  • Zorg voor een goede bagagedrager met stevige snelbinders voor de schooltas of fietstassen. Voor een goede verdeling van het gewicht en het evenwicht, is het veiliger om de tas achterop mee te nemen dan in zo’n hippe mand voor op de fiets.
  • Let erop dat je kind goed te zien is! Zorg voor goede fietsverlichting. Vuistregel: straatlantaarns aan of mistig weer, fietslicht aan. Denk ook aan een fel gekleurde jas of losse reflectorstrepen op kleding of rugzak.
  • Veel kinderen krijgen een nieuwe fiets voor ze naar de middelbare school gaan. Let wel op dat je kind met de voeten bij de grond kan en dat de fiets aan de veiligheidseisen voldoet.

Gaat je kind straks met het openbaar vervoer naar school, oefen dit dan ook een keer samen. De route, het inchecken, waar stap je uit en wat doe je als je bijv. je bus mist.

Download onze infographic met 7 tips! (PDF)

Download onze folder: Veilig naar de brugklas Dat doe je zo! (PDF)