28 oktober: Dag van de Fietsverlichting

Zorg dat je opvalt op de fiets!

Er fietsen nog steeds veel fietsers zonder fietsverlichting rond – en dat zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Om die reden is dit jaar op 28 oktober de Dag van de Fietsverlichting, een initiatief van verkeersveiligheidsorganisaties Veilig Verkeer Nederland, ANWB, de Fietsersbond en TeamAlert. Wij doen dit samen met de BOVAG, de provincies, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de RAI Vereniging.

De Dag van de Fietsverlichting vindt plaats op 28 oktober. Dit is de dag waarop de klok ‘s nachts een uur terug gaat. Vanaf dat moment wordt het dus ook eerder donker en is goede fietsverlichting nog belangrijker. We roepen alle fietsers op om de fietsverlichting te checken. We organiseren daarvoor dit najaar weer in het hele land fietsverlichtingsacties in het hele land.

Bewustwording

In Nederland is vrijwel iedere automobilist tevens regelmatig een fietser – andersom is dat niet per se zo. Dat verklaart wellicht het verschil tussen frequente bestuurders die wel eens fietsen en fietsers zonder rijbewijs. Zo geeft ruim 67% van de eerste groep te kennen het ‘heel belangrijk’ te vinden dat een fietser met (volledige) verlichting in het donker rijdt, terwijl dat bij de tweede groep slechts iets meer dan de helft is. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het belang van fietsverlichting een stuk sterker en meer wordt ervaren zodra de fietser zelf als (frequent) autobestuurder de weg opgaat. Met de Dag van de Fietsverlichting willen we meer bewustwording creëren als het gaat om het hebben van (werkende) fietsverlichting bij beide groepen.