Het aantal verkeersdoden wil nog niet dalen

Veilig Verkeer Nederland doet mee met het project EDWARD

Kijkend naar de STAR cijfers over de verkeersdoden van de politie in het eerste half jaar van 2017, is er geen daling in het aantal verkeersdoden te verwachten. De politiecijfers geven niet het complete beeld (ongeveer 80%) en er heeft ook nog geen eindcontrole plaatsgevonden, maar er kan wel een signaal worden afgegeven. Met het internationale project EDWARD speelt de politie hierop in. 21 september is de European Day Without A Road Death: één dag zonder verkeersdoden.

In 2016 vielen in Nederland 629 doden in het verkeer. Gemiddeld is dit 1,7 verkeersdode per dag. De werkelijkheid is natuurlijk anders, we kennen dagen met meerdere verkeersdoden en gelukkig ook dagen zonder. Kijkend in de actuele politieregistratie sinds 1 januari ’14 tot eind augustus ’17 tellen we in deze periode maar liefst 30 dagen waarop meer dan 5 verkeersdoden zijn gevallen, 3 dagen met 7 verkeersdoden waarbij in totaal 15 ongevallen. Dit markeert tegelijk een probleem dat we kennen in de verkeersveiligheid, het aantal verkeersdoden is verspreid over het jaar, terwijl we over een mega-ramp zouden spreken als 629 doden bij één gebeurtenis zou vallen.

Op 21 september’17, de dag van het project EDWARD, gaat het eigenlijk niet om die ene dag. Het draait om het bewustzijn van de gevaren in het verkeer én wat wij als verkeersdeelnemers daar zelf kunnen doen. De Nationale Politie roept daarom met EDWARD op om een belofte uit te spreken voortaan veilig aan het verkeer deel te nemen.

De verkeersdoden in Nederland vallen verspreid over het hele land. Bekijk de kaart met de dodelijke verkeersongevallen en zoom in op je eigen locatie.