Het stormt!

Hoe ga ik veilig over straat tijdens storm?

Blijf je binnen of ga je toch de straat op?

Het stormt overal hard in ons land en daarom ben je op dit moment kwetsbaar op de weg. Wanneer is het nog verantwoord om de straat op te gaan als het stormt, en wanneer niet? Controleer altijd welke weerswaarschuwingen het KNMI geeft. Weet je niet helemaal zeker of het wel veilig is om te rijden? Test dan eerst of het wel veilig is om lopend naar buiten te gaan. Is het nog veilig om te lopen? Dan is het vaak ook veilig om te rijden. Vallen er bomen om of vallen er takken van de bomen? Dan is het onverantwoord om de straat op te gaan als het niet nodig is. Luister altijd naar de waarschuwingsberichten van het KNMI. Houd je omgeving goed in de gaten en help als het nodig is je mede verkeersdeelnemers.


Pas op voor rondvliegende objecten

Ga uit van het onverwachte, elk moment kan er iets gevaarlijks voorbij waaien. Gebruik regenkleding in plaats van een paraplu maar denk aan je zicht (ook links en rechts) bij het dragen van een capuchon . Wees verdacht op vallende takken. Bij hoge gebouwen kunnen harde windstoten je verrassen wees daarom alert. Pas vooral bij kades en dijken op dat je niet in het water waait.
 

Kwetsbaar

Door sterke zijwind zijn mensen, voertuigen en motorrijders extra kwetsbaar. Laat daarom extra ruimte tussen jouw voertuig en een ander.


Auto

Dimlichten aan. Rij rustiger, ga niet bumperkleven en zorg voor meer ruimte om op tijd te kunnen anticiperen. Let op windstoten, vooral bij het inhalen van vrachtwagens dus houd je stuur met beide handen vast.

Geen aanhangwagen

Ga vanmiddag niet met een aanhangwagen op pad, deze vangt veel wind en dat is gevaarlijk.

Langere remweg

Stoppen gaat moeizamer en langzamer onder natte omstandigheden, zorg daarom voor extra ruimte tussen je voorligger. Pas je rijstijl aan en verminder snelheid. Houd andere weggebruikers in de gaten en ga er niet vanuit dat je overal voorrang krijgt.

Rijden achter vrachtwagens

Wees extra voorzichtig bij het rijden achter vrachtwagens omdat ze een behoorlijke troep verspreiden waardoor je zicht vermindert.

Aquaplaning

Wees je bewust van het gevaar van aquaplaning vooral op wegen met een maximumsnelheid van 100 km, 120 km en 130 km per uur.

Plotseling langzamer rijden of stoppen

Waarschuw achteropkomend verkeer met je gevarenlichten.

Veiligheidshesjes en regenkleding

Check of je reflecterende hesjes nog in de auto liggen en neem uit voorzorg regenkleding mee in geval van pech of ongeval.
 

Op de fiets, scooter of motor

  • Wees alert op windstoten
  • Ga niet met een paraplu op de fiets
  • Bij hoge gebouwen kunnen harde windstoten je verrassen
  • Pas op bij fietsen langs water, vooral op kades en dijken
  • Pas op met remmen er kan vuil en olie op het wegdek liggen en dat kan gevaarlijk zijn, rij en rem daarom extra voorzichtig
  • Zorg dat je goed zicht hebt
  • Motorrijders houden het lichaam het beste zo slap mogelijk op de weg zodat de ledematen heen en weer bungelen in de wind. Hiermee zorg je ervoor dat al die windstoten tegen je lichaam niet direct wordt weergegeven aan de motor als stuurinput. Als je al je spieren schrap zet op de motor dan is elke ruk van de wind direct een ruk aan je stuur

 

 

Trefwoorden

storm