Overgang naar wintertijd eist slachtoffers

Tips voor verkeersdeelnemers bij het ingaan van de wintertijd

Het overgaan naar de wintertijd kost jaarlijks meer doden en zwaargewonden onder vooral voetgangers, zo blijkt uit Belgisch onderzoek. Dit weekend wordt het, bij het ingaan van de wintertijd, weer een uur eerder donker. Wij geven je tips om ongevallen in het donker of bij schemer te voorkomen:

Voetgangers

  • Het is van levensbelang dat je als voetganger goed zichtbaar bent. Kies voor reflecterende kleding. Daarmee word je veel beter opgemerkt door automobilisten. Met reflecterende kleding ben je al tot op 150 meter zichtbaar. Met donkere kleding zien autobestuurders je slechts vanaf 20 meter.
  • Kijk extra goed uit bij het oversteken. Door het licht van de koplampen is het vaak moeilijk om oogcontact te maken. Weet zeker dat de autobestuurder stopt als je gaat oversteken. Voorrang hebben wil niet zeggen dat je dit ook krijgt.

Fietsers

  • Check je fiets. Fietsen hebben reflectoren en verlichting. Controleer of alle reflectoren op de fiets zitten en of de verlichting werkt. In onze checklist vind je alle fietseisen.
  • Opvallen kan ook met kleding: Bij regen, schemering en in het donker valt felle​ of lichtgekleurde kleding het beste op. Bij mist overdag zie je donkergekleurde kleding​ het beste. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen.
  • Heb je kinderen? Bespreek thuis hoe je kunt opvallen in het verkeer. Maak bijvoorbeeld samen met je kind de rebus over zien en gezien worden!

Automobilisten

  • Probeer langzamer te rijden in de buurt van oversteekplaatsen voor voetgangers. Als bestuurder moet je altijd in staat zijn te stoppen voor elke oversteekplaats. Het is altijd mogelijk dat een voetganger geen goed zicht heeft op wat er aan komt of afgeleid is.
  • Een voetganger kan zich achter een andere voetganger verschuilen. Als je stopt om een voetganger over te laten steken, is het raadzaam om nog eens extra te kijken voordat je optrekt om te kunnen zien of er geen andere voetganger volgt.