Startsein VVN Verkeersexamen op Montessorischool Arcade in Utrecht

Veel media-belangstelling voor VVN Verkeersexamen

Vanochtend is op 90% van de basisscholen het VVN theoretisch Verkeersexamen afgenomen. Onder veel belangstelling van de media werd de landelijke aftrap gegeven op Montessorischool Arcade in Utrecht. Na afloop werd op het schoolplein een spetterende demonstratie gegeven door een professionale skateboarder en BMX-er.

Veilig Verkeer Nederland organiseert elk jaar het VVN Verkeersexamen waarbij kinderen van groep 7 en/of 8 hun verkeerskennis, -inzicht en -vaardigheden toetsen. Dit jaar vraagt Veilig Verkeer Nederland extra aandacht voor populaire 'vervoermiddelen' onder kinderen, zoals skates, hoverboards en heelys. Want hoe begeef je je veilig op straat met dit speelgoed? Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat veel ouders dit niet weten. In de verkeersopvoeding, en dus ook hoe je met dit soort speelgoed omgaat, spelen ouders een belangrijke rol.

Met waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys ben je voor de wet een voetganger. Je mag er dus ook mee op het fietspad, als een voetpad ontbreekt. Met een hoverboard mag je voor de wet niet op stoep of straat; dit is alleen op eigen terrein toegestaan, bijvoorbeeld in de tuin. Veilig Verkeer Nederland vraagt ouders hun kinderen te vertellen hoe ze deze vervoersmiddelen veilig gebruiken voor zichzelf en anderen. Daarnaast komen in de lespakketten van VVN komen deze regels regelmatig naar voren zodat kinderen ook op die manier kunnen weten wat wel en niet mag.