Veilig Verkeer Nederland dient vraagstuk in voor Smart Mobility Challenge 2017

Hoe krijgen we de veiligste route - naast de snelste en kortste route - als navigatie-optie?

Veilig Verkeer Nederland heeft een vraagstuk ingediend voor de Smart Mobility Challenge. Mobiliteitsvraagstukken vragen om slimme oplossingen. Oplossingen die helpen om het gedrag van mensen rond hun vaste mobiliteitsgewoontes te veranderen. De Smart Mobility Challenge daagt leveranciers uit om met ideeën te komen voor een aantal mobiliteitsvraagstukken. Een van de vraagstukken is door Veilig Verkeer Nederland ingediend. En de prijs? Een bedrag van 40.000 euro om het idee uit te werken!

De veiligste route

Nederlanders voelen zich over het algemeen best veilig in het verkeer, maar ze zijn wel op hun hoede. We krijgen onder andere een onveilig gevoel van dingen die mensen doen, en die meestal niet kunnen worden opgelost door het aanpakken van de infrastructuur. Bijna de helft neemt weleens een andere route dan ze eigenlijk zouden willen vanwege de verkeersveiligheid.

Echter het probleem is dat momenteel niet inzichtelijk is welke alternatieve route dan veiliger is en hoe die route verandert gedurende de dag. Want de veiligheid van de route is sterk afhankelijk van de aanwezigheid van andere gebruikers en hun gedrag maar ook door bijvoorbeeld weersinvloeden als regen, sneeuw of laagstaande zon.

De veiligste route als navigatie-optie, naast de snelste en kortste route. Dat wil Veilig Verkeer Nederland (VVN) graag introduceren. Het idee is dat mensen bij het kiezen van de route worden gewezen op onveilige situatie: “Let op! Op dit tijdstip zijn er bovengemiddeld veel fietsers op deze route”.

Doe mee!

Lees hier het volledige vraagstuk en de uitleg hoe je mee kunt doen. Wij kijken uit naar alle inzendingen!