20.000 downloads voor WheeliePop

Game om mobiel-actieve jongeren in het verkeer te waarschuwen is een groot succes

We zijn trots, want vandaag is onze game Wheelie Pop voor de 20.000ste keer gedownload. Sinds de lancering op 12 december jl. is de game dus enorm populair gebleken. En dat is goed nieuws, want de game maakt jongeren bewuster van het gevaar van smartphonegebruik tijdens het fietsen.

 

‘Wheelie Pop is leuk en leerzaam. Nu weet ik dat je op de weg moet letten en niet op je telefoon. Er kan elk moment een auto voor je komen. Ik vind dat iedereen het spel moet spelen, het is gewoon relaxed om op de bank te spelen en je leert ervan’; aldus Yilmaz Umeyyir, leerling van het Rembrandtcollege in Veenendaal en winnaar van de battle tijdens de lancering.

 

Vlogger Ties lanceerde de game op 12 december jl

 

Jongeren risicogroep in het verkeer

Wheelie Pop is ontwikkeld in opdracht van de gezamenlijke provincies (IPO) voor jongeren tussen 12 en 16 jaar. Jongeren in deze leeftijdscategorie zijn een risicogroep. Zij zijn vaker slachtoffer in het verkeer doordat zij zich laten afleiden door hun smartphone. Hier ligt een aantal oorzaken aan ten grondslag zoals het toenemen van risicogedrag bij pubers en de invloed van vrienden die op deze leeftijd heel belangrijk is. Maar ook fietsen de middelbare scholieren langere afstanden dan basisschoolkinderen. Het is aannemelijk dat smartphone gebruik op de fiets een grote oorzaak is van de vele ongevallen. Uit onderzoek bij deze doelgroep is gebleken dat in bijna 25% van de duur van de fietsrit de smartphone wordt gebruikt, om te Snapchatten, Whatsappen en te Spotifyen.

 

Gedragsverandering

Wheelie Pop leert jongeren dat goed opletten in het verkeer belangrijk is en dat telefoon een afleidende factor is en vergroot het bewustzijn van het gebruik van de telefoon op de fiets spelenderwijs met als doel een bijdrage te leveren aan een daadwerkelijke gedragsverandering bij jongeren. Na het spelen is onderzocht of deze jongeren anders handelen tijdens het fietsen. Wheelie Pop zorgt er voor dat spelers minder vaak vinden dat even snel een bericht beantwoorden op de fiets best kan.

 

De game is gratis beschikbaar via Google Play en via de Appstore en ook prima geschikt voor een uitdagende verkeersles in groep 7 of 8 van de basisschool.