Basisschoolkinderen gaan op voor VVN Verkeersexamen

'Het is belangrijk voor de fietsvaardigheid van kinderen dat ze veel fietsuren maken'

Vandaag vindt het VVN theoretisch Verkeersexamen plaats. Zo'n 200.000 kinderen van groep 7 en/of 8 toetsen vandaag of ze de verkeerskennis beheersen, voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties en of ze zich voldoende bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag. In de komende weken stappen ook veel kinderen op de fiets voor het VVN praktisch Verkeersexamen, waarin de kinderen laten zien of ze de verkeersregels ook in de praktijk kunnen toepassen. 

Laat kinderen fietsuren maken

‘Veilig Verkeer Nederland streeft ernaar om alle kinderen veilig te kunnen laten fietsen. We merken dat, vooral in de grote steden, niet alle kinderen meer kunnen meedoen aan het VVN praktisch Verkeersexamen. De reden hiervoor is meestal het gebrek aan praktijkervaring of omdat ze geen fiets hebben. Het is belangrijk voor hun verkeersveiligheid dat kinderen veel fietsuren maken’, aldus José de Jong, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland. Gelukkig doet nog steeds 90% van de scholen die ook het theoretische deel van het VVN Verkeersexamen afnemen, mee aan het praktische deel. Veilig Verkeer Nederland zou graag zien dat alle scholen ook het praktische deel toevoegen aan het examen. De voordelen van fietsen voor kinderen worden vaak onderschat: het deel kunnen nemen aan schooluitjes, het zelfstandig de wijk uit kunnen om ook letterlijk je horizon te verbreden, naar sport en vriendjes kunnen gaan, het zijn allemaal zaken die kinderen meer kansen bieden op een goede ontwikkeling. Om erachter te komen hoe groot het 'fietsprobleem' is, wat de reden is en of het toeneemt gaat Veilig Verkeer Nederland hier komend jaar onderzoek naar doen.

Digitaal examen in de klas

Op Jenaplanschool Cleophas in Utrecht vindt vanochtend de landelijke aftrap van het VVN Verkeersexamen plaats. Dit is één van de ruim 600 scholen die dit jaar meedoet met een pilot digitaal Verkeersexamen. De kinderen maken het examen niet uit een boekje, maar op een laptop of tablet. Dit biedt voordelen: Door het gebruik van filmpjes kunnen verkeerssituaties beter in beeld worden gebracht en is het examen makkelijker te maken voor leeszwakke kinderen.