Ik focus op de weg!

Kijk wat je zelf kan doen om afleiding tijdens verkeersdeelname te elimineren

Bewust van je verkeersgedrag

'Verkeer is mensenwerk' zeggen wij weleens. Hoewel je wat betreft veiligheid veel kan doen met infrastructuur en techniek, blijft het de mens die zelf -letterlijk- aan het stuur zit in het verkeer. En menselijke fout of een ongeluk ontstaat in een split second. We hebben allemaal weleens meegemaakt dat het nog maar net goed ging. En wat gaat er op zo'n moment door je heen? Je schrikt en bent je direct daarna heel bewust van je verkeersgedrag. Daarna ga je weer verder, maar er is wel iets veranderd. Je bent helemaal alert en je focus is echt waar hij zijn moet: op de weg.

De focus in het verkeer vasthouden

Waarom kunnen we die focus niet altijd vasthouden? We kunnen je geruststellen, want het is heel menselijk dat je tijdens verkeersdeelname makkelijk afgeleid raakt. Er gebeurt buiten van alles, je ziet veel om je heen, je hoort iets op de radio, je kinderen zitten achterin de auto. En wat dacht je van de smartphone die vrijwel altijd binnen handbereik ligt? Allemaal triggers die je uit je concentratie kunnen halen. Tegelijkertijd gaat het autorijden, fietsen of welk voertuig je ook bestuurt, waarschijnlijk nogal op de automatische piloot. Je bent geen beginnende verkeersdeelnemer meer, dus het is gewoon gewoontegedrag geworden.

Laat je onderweg niet afleiden

Maar vergis je niet: deelnemen aan het verkeer is een heel complexe taak. Je moet veel handelingen tegelijkertijd doen. Het verkeer zelf wordt steeds drukker en allerlei weggebruikers, van voetganger tot elektrische fiets tot vrachtautochauffeur, begeven zich op dezelfde weg. Je kunt je dus voorstellen hoe gevaarlijk het is als je je dan telkens laat afleiden terwijl je onderweg bent.

Focus op het verkeer

Kijk daarom eens wat je hier zelf aan zou kunnen doen. Welke vormen van afleiding kun je elimineren uit de auto of op de fiets? Hoe zorg je dat je gefocused blijft op het verkeer? Wij geven alvast drie tips die je helpen om met meer aandacht het verkeer in te gaan:

  1. Maak in je gezin of op je werk de afspraak: tijdens het rijden ben ik even niet bereikbaar.
  2. Zorg dat je niet in de verleiding komt om berichten te lezen of telefoongesprekken te voeren onderweg. Laat je telefoon in je tas of leg het in het dashboardkastje.
  3. Toch lastig om de verleiding te weerstaan? Er zijn handige apps die je kunnen helpen, zoals Drive Safely Keep Focused, In-traffic Reply, Safe Drive Pod of Automodus.