Wees vriendelijk naar je medeweggebruiker!

Verkeer is mensenwerk

Kinderen op de basisschool leren wij dat het verkeer een samenspel is. Het is eigenlijk de samenleving in het klein. Je hebt rechten en plichten. Er zijn regels en afspraken. Soms doet iemand iets onverwachts of er gebeurt een ongeluk. Als verkeersdeelnemer begeef je je in dat complexe spel waarin er allerlei spelers door elkaar fietsen, rijden of lopen. 

Belangrijk dus om in het verkeer een beetje op elkaar te letten. En je bewust te zijn van de gevolgen van jouw acties voor anderen. Dat gaat dus verder dan alleen het toepassen van de verkeersregels. Het gaat om vriendelijk, sociaal zijn naar je medeweggebruiker. 

Kijken we naar de top 10 van ergernissen in het verkeer dan zou je denken dat het enorm slecht gesteld is met het samenspel dat verkeer is. Bumperkleven en agressief rijgedrag staan steevast hoog in dat lijstje, net als geen richting aangeven en op het laatste moment invoegen. 

Hoe kunnen we dat nou verbeteren? Ons voorstel is om klein te beginnen. Als we nou met elkaar afspreken dat we vanaf nu altijd onze richting aangeven. Op de fiets, in de auto, op de snorfiets of in de scootmobiel. Als iedereen dat doet hebben we al 1 ergernis overwonnen. Doe jij ook mee?