Een relaxte rijder maakt de buurt blijer

Vrijwel iedereen is verkeersdeelnemer. Dat betekent ook dat iedereen iets kan doen om het verkeer veiliger te maken. Iedere dag opnieuw, zodra je de deur uit stapt. Ga relaxed en veilig op pad. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, het maakt ook de buurt blijer.

Automobilist woonwijk

Meedoen is makkelijk 

Ga jij in weer en wind op de fiets, hou je echt van autorijden of pak je de scooter? Of ga je liever op een heel andere manier op pad? Hoe je je ook voortbeweegt, zodra je de deur uitstapt zit je in het verkeer. En dus is het aan jou om het verkeer een stukje veiliger te maken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Geef richting aan als je af wilt slaan. Zet je fietslicht aan. Rij rustig door de woonwijk. Makkelijk toch? 

Meeste klachten over te hard rijden  

Van alle meldingen die wij krijgen over onveilig verkeer, staat te hard rijden met stip op 1. Zeker in woonwijken zorgt dit voor onveilige situaties en is dit iets waar bewoners zich zorgen over maken. Met onze campagne maken we mensen daarvan bewust. Want bewustwording is de eerste stap om het verkeer echt veiliger te maken. 
 

De cijfers 

De cijfers tonen aan dat een campagne als deze nog steeds hard nodig is. In 2018 zijn er in ons land maar liefst 678 mensen omgekomen door een verkeersongeval, 65 meer dan het jaar ervoor. Daarnaast zijn er tienduizenden verkeersgewonden en situaties waarin het nog maar nét goed gaat. Veel van de verkeersongelukken komen voort uit menselijk gedrag. Snelheid, afleiding en rijden onder invloed zijn grote boosdoeners in het verkeer. Bekijk de factsheet voor alle feiten en cijfers.

 

Wat jij kunt doen 

Verkeer is mensenwerk. Daarom kun jij als verkeersdeelnemer een steentje bijdragen aan veiligheid in het verkeer. Het begint met jou als weggebruiker. Lees onze top 8 tips om direct te zorgen voor meer veiligheid in het verkeer. Ken jij een onveilige verkeerssituatie waar het echt beter kan? Meld het bij het VVN Participatiepunt en wij helpen je om gezamenlijk de situatie veiliger te maken.

"Denk je eens in wat het effect is als iedereen zich een klein beetje veiliger gedraagt onderweg. Als iedereen zijn smartphone opbergt tijdens het rijden, als iedereen elkaar de ruimte geeft, als iedereen zijn licht aanzet. Voor een individuele weggebruiker een kleine moeite, maar het heeft een groots effect als we dit allemaal doen."

Evert-Jan Hulshof - Directeur Veilig Verkeer Nederland
Commercial Meedoen is makkelijk - Snelheid in de woonwijk

Wat speelt er in jouw buurt?