Lopend of fietsend naar school: 5 voordelen

Kinderen vinden lopend of met de fiets naar school gaan gezelliger dan met de auto. Hoewel 95% van alle basisschoolkinderen niet verder dan vijf kilometer bij school vandaan woont, kiezen sommige ouders er toch voor om hun kind met de auto naar school te brengen. Best gek. Lopend en fietsend naar school moet weer normaal gaan worden en daarom presenteert Veilig Verkeer Nederland aan alle papa’s en mama’s 5 voordelen!

Veilige Schoolomgeving

Je maakt als ouder maar één keer de periode mee waarin je je kind naar school kunt brengen. Zo’n moment komt nooit meer terug. Integreer verkeerseducatie op een natuurlijke manier in je dagelijkse routine en onthoud waarom je lopend en fietsend naar school wil gaan.

Voordelen van lopen of fietsen naar school

1. Het is véél gezelliger

Het is al gezegd, kinderen vinden zo’n ritje op de achterbank naar school eigenlijk helemaal niks. Veel liever gaan ze lopend of met de fiets naar school toe. Zie het als een kwaliteitsmomentje die jij en je hummel samen ervaren. Maar pas op! Deze periode is ook zo weer voorbij, want voordat je het weet zijn ze groot en willen ze niets liever dan alleen naar school toe gaan.

2. Meer praktijkervaring

Kinderen die met de auto naar school worden gebracht, leren minder over verkeer dan kinderen die lopend of met de fiets naar school komen. Dit terwijl praktijkervaring hard nodig is om uiteindelijk veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Neem dus de tijd om samen te oefenen!

3. Eerder zelfstandig

Kinderen die weten hoe het verkeer werkt doordat zij vaak lopend of met de fiets naar school zijn gegaan, kunnen eerder zelfstandig naar school toe dan kinderen die deze ervaring niet hebben. Bekijk deze handige video's over de ontwikkelingsfasen van kinderen in het verkeer voor handige tips!

4. Veilige schoolomgeving

Uit gesprekken tussen VVN, scholen en gemeenten blijkt dat verkeersdrukte rondom scholen in veel plaatsen een probleem is. Auto’s waarmee kinderen worden gebracht, zorgen regelmatig voor onoverzichtelijke situaties en ongelukken. Op de fiets naar school maakt de buurt blijer.

5. Moeder natuur wordt er blij van

Uiteraard. Ook moeder natuur vindt het leuk wanneer je de auto vaker laat staan en je kind lopend of fietsen naar brengt.

Meedoen is makkelijk

Oef! ‘s Morgens de auto laten staan terwijl er niet al te veel tijd is. Hoe doe je dat?! We weten dat het niet altijd mogelijk is en daarom helpen we je met drie ’Vergeet me nietjes’:

  1. Spreek af op welke (vaste) dagen jullie samen naar school lopen of fietsen
  2. Een keer met de auto naar school? Parkeer verderop en loop het laatste stukje (held!)
  3. Parkeer waar het mag en waar je kind veilig kan uitstappen

Ouders die zich herkennen in de problematiek rondom verkeersdrukte op school en de situatie willen aanpakken, kunnen terecht op vvn.nl/veilige-schoolomgeving.