Op díe fiets: Moet je bij het oprijden van rotondes richting aangeven?

In 'Op dié fiets' beantwoorden we brandende verkeersvragen. Dit keer duiken we in de afspraken voor rotondes. De ene automobilist doet het wel, de ander niet: richting aangeven naar links als de rotonde driekwart genomen wordt. Wat zijn de regels precies?

Vraag het Freek rotondes veilig verkeer richting oprijden rotonde

Fred Goossens vroeg via Facebook: "Het lijkt mij het duidelijkst en dus het veiligst richting aan te geven bij het oprijden van een rotonde, maar wat is de regelgeving eigenlijk?". Onze verkeerskundige Freek Smit geeft antwoord!

De regels in het kort

Richting aangeven bij het verlaten van een rotonde 

Laten we beginnen met de regels over richting aangeven als je je al op de rotonde bevindt. Daar kunnen we namelijk kort over zijn. Freek: "Als je een rotonde verlaat is het verplicht richting aan te geven naar rechts."

Richting aangeven bij het oprijden van een rotonde

Sommige automobilisten geven bij het oprijden van een rotonde aan welke weg ze willen inslaan. Op dezelfde manier als bij kruisingen. Dus naar rechts (richtingaanwijzer naar rechts), rechtdoor (richtingaanwijzer uit) of naar 'links' en dus driekwart (richtingaanwijzer naar links). Is dat verplicht?

Freek: "Dit is niet wettelijk verplicht, maar ook niet verboden. Sterker nog: in rijlessen wordt deze tip vaak meegegeven. De reden? Het maakt automobilisten achter je en overig verkeer duidelijk wat jij van plan bent."

Waar kan ik verder op letten?

Je herkent een rotonde aan bord D01 of bord J09. Rotondes kunnen erg van elkaar verschillen. Zo zijn er situaties waarin alleen kruisende bestuurders voorrang hebben en waar zowel voetgangers als fietsers voor mogen gaan. En wist je dat de regel 'rechtdoor op dezelfde weg gaat voor' ook geldt als de voorrang niet geregeld is?

Freek: "Het grote voordeel van rotondes is dat het verkeer beter doorstroomt. Een rotonde is wettelijk gezien geen voorrangsweg, daarom geven borden, haaientanden en zebrapaden aan wie er voor mogen gaan. Let daarom - ongeacht je rol in het verkeer - goed op wie er voor mag gaan en of dat veilig kan. Ook is het belangrijk een gepaste snelheid aan te houden, zodat je de situatie goed kunt overzien."

Wil je je verkeerskennis opfrissen? Test je kennis met onze gratis VVN Opfriscursus zelftest of neem een kijkje naar ons overzicht van alle verkeersregels en -borden. Heb jij een vraag voor Freek? Laat het ons weten via Facebook!