Op díe fiets: Wat voor weggebruiker ben je op skeelers?

In 'Op dié fiets' beantwoordt onze verkeerskundige Freek Smit iedere maand een ingestuurde verkeersvraag. Dit keer: wat voor weggebruiker ben je op skeelers?

Vraag het Freek: Wat voor weggebruiker ben je op skeelers?

Met het mooie weer zie je ze veel: skeelers! De komende zomerse dagen lenen zich er goed voor om een skeelertochtje te maken. Maar wat is eigenlijk je plek op de weg met deze wieltjes onder je voeten? Fre de Groot vroeg ons via Facebook wat voor weggebruikers skeelerende mensen zijn en welke regels er voor hen gelden.

De regels in het kort

Op skeelers ben je volgens artikel 4 in het RVV een voetganger. Toch geldt er voor voetgangers die zich verplaatsen met behulp van voorwerpen, zoals skeelers, een step of een skelter, een uitzondering voor de plek op de weg.

Freek: "'Gewone' voetgangers mogen alleen gebruikmaken van een (brom)fietspad als er geen stoep of voetpad is. Maar maak je gebruik van bijvoorbeeld skeelers? Dan mag je zelf bepalen of je gaat voor een stoep/voetpad of het (brom)fietspad! Wel is voor beide categorieën voetgangers de rijbaan alleen toegankelijk als er geen stoep, voetpad én (brom)fietspad zijn." 

"Let op: als je skeelert op het fietspad, heb je geen voorrang op het gemotoriseerde verkeer, bij bijvoorbeeld een oversteek met haaientanden. Je bent namelijk nog steeds een voetganger, geen fietser of bestuurder.

Freek Smit - Verkeerskundige bij Veilig Verkeer Nederland

Waar kan ik op letten?

Voetgangers zijn kwetsbare weggebruikers. Op skeelers, rolschaatsen, skates, een step of skateboard komt hier nog een schepje bovenop, omdat je sneller vooruit gaat en te maken krijgt met andere snelle weggebruikers als je kiest voor het (brom)fietspad. 

Freek: "Ik adviseer gebruik te maken van een plek waar je voldoende ruimte hebt om te skeeleren, zeker als je nog aan het oefenen bent. Kies voor opvallende kleding, zodat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. En mocht je onverhoopt vallen krabbel je het prettigst overeind als je bescherming draagt."

Wil je je verkeerskennis opfrissen? Test je kennis met onze gratis VVN Opfriscursus zelftest of neem een kijkje naar ons overzicht van alle verkeersregels en -borden. Heb jij een vraag voor Freek? Laat het ons weten via Facebook!