Vraag het Freek: Hoe zit het met dagrijverlichting?

In 'Vraag het Freek' beantwoordt onze verkeerskundige Freek Smit iedere maand een ingestuurde verkeersvraag. Dit keer duiken we in de voor- en nadelen van dagrijverlichting.

Vraag het Freek: dagrijverlichting dimlicht achterlicht

Minder daglicht en méér mist en regen: het is herfst! Goed zichtbaar onderweg gaan is dan ook heel belangrijk. Toch voeren sommige mensen onbewust(!) geen achterlicht. Maarten Broekman vroeg ons op Facebook: “Waarom werkt automatische dagrijverlichting niet altijd voor achterlichten?”.

De regels in het kort

Je verlichting hoeft overdag bij goede weersomstandigheden niet aan te staan, maar het kan de zichtbaarheid wel bevorderen. Freek: “Sinds 2011 worden nieuwe auto’s daarom standaard uitgevoerd met dagrijverlichting. Dagrijverlichting is geen vervanging van dimlicht: in het donker en bij slecht zicht blijft dimlicht verplicht.”

De (niet zo) AUTO-stand

Veel nieuwe modellen auto’s hebben een AUTO-stand, waarbij de verlichting automatisch switcht van de dagrijstand naar dimlicht waar nodig. Als je aan de voorkant je verlichting ziet branden, denk je wellicht dat het aan de achterzijde ook wel goed zit. Helaas is dat niet altijd het geval. Freek: “Bij veel auto’s gaan de achterlichten bij deze stand niet automatisch aan. Je moet er dan zelf alert op zijn je achterlichten aan te zetten als de situatie daarom vraagt.”

Vraag het Freek dimlicht dagrijverlichting verschil Veilig Verkeer Nederland
Dimlicht versus de AUTO-stand

Waar kan ik op letten?

Voorkom een boete (à €90-€140) en ga goed verlicht op pad! Freek deelt drie tips:

  1. “Heb jij dagrijverlichting? Controleer dan eens of jouw achterlichten ook worden ingeschakeld, of dat het alleen om verlichting aan de voorzijde gaat. Is er sprake van dat laatste, vraag dan eens bij de garage of ze de achterlichten hier ook aan kunnen koppelen. Sinds 2015 is dit bij veel modellen mogelijk.”
  2. “Zet je dimlicht aan in het donker en bij schemer, regen of mist. Doe dit bij voorkeur handmatig: een sensor herkent de omstandigheden niet altijd (direct).”
  3. “Controleer je verlichting regelmatig door een rondje om de auto te lopen. Zo voorkom je dat je onderweg gaat met een kapot licht.”

Wil je je verkeerskennis opfrissen? Test je kennis met onze gratis VVN Opfriscursus zelftest of neem een kijkje naar ons overzicht van alle verkeersregels en -borden. Heb jij een vraag voor Freek? Laat het ons weten via Facebook!