Vraag het Freek: Mag ik hier parkeren met een niet-elektrische auto?

In 'Vraag het Freek' beantwoordt onze verkeerskundige Freek iedere maand een ingestuurde verkeersvraag. Dit keer: mag ik hier parkeren met een niet-elektrische auto?

Vraag het Freek: Mag ik hier parkeren met een niet-elektrische auto?

Met de opkomst van de elektrische auto, neemt ook het aantal parkeerplekken voor dit vervoermiddel toe. En dat zorgt bij bestuurders van niet-elektrische auto's soms voor verwarring. Via Facebook stelde Annette Wiegers Willemse ons de vraag: "Mag je je 'gewone' auto parkeren bij een parkeerplaats met als onderbord 'opladen elektrische voertuigen'?"

De regels in het kort

Gelukkig kan onze verkeerskundige het in een zin uitleggen! Freek: "Je mag je voertuig niet parkeren op een parkeerplaats met een andere bedoeling dan op het bord of onderbord staat." 

Zodra er op het onderbord iets vermeld staat over elektrische auto's, betekent het dus dat deze plek alleen voor deze auto's is bedoeld.

Hoe zien die onderborden eruit?

Er is nog geen standaard parkeerbord voor elektrische auto's in de EU, waardoor er soms onduidelijkheid is over de betekenis van de borden die in gebruik zijn. Er zijn momenteel drie borden die aangeven dat het om een parkeerplek voor elektrische auto's gaat.

Freek licht toe: "Bord 1 geeft aan dat je hier alleen mag parkeren met een elektrische auto. Bij bord 2 en 3 gaat dit nog een stapje verder: hier mag je alleen parkeren met een elektrische auto als deze ook daadwerkelijk oplaadt. Dat houdt in dat je de auto moet aansluiten op de laadpaal."

Opladen elektrische auto laadpaal borden

Wat is de boete?

Bij verkeerd parkeren bestaat er altijd een kans op een boete. Aan welk bedrag moeten we in deze situaties denken? Freek: "Er is nog geen specifiek boetebedrag vastgesteld voor parkeren bij een laadpaal met een niet-elektrische auto of zonder gebruik te maken van de laadpaal, maar bij een algemene parkeerovertreding geldt een bedrag van €95 (exclusief administratiekosten)."

Waar kan ik op letten?

Kortom: parkeer met een niet-elektrische auto niet op een plek die bestemd is voor elektrische auto's. En parkeer je met een elektrische auto bij een laadpaal? Vergeet dan niet je auto op te laden als dit volgens het onderbord verplicht is.

Freek: "Houd bij de laatste situatie ook rekening met de 'laadpaal-etiquette' en verplaats je elektrische auto als deze volledig is opgeladen. Zo is er ruimte voor andere elektrische auto’s." 

Wil je je verkeerskennis opfrissen? Test je kennis met onze gratis VVN Opfriscursus zelftest of neem een kijkje naar ons overzicht van alle verkeersregels en -borden. Heb jij een vraag voor Freek? Laat het ons weten via Facebook!