Waar kun je het beste lopen als voetganger?

In 'Op díe fiets' beantwoordt verkeerskundige Freek Smit ingestuurde verkeersvragen. Dit keer: waar kun je als voetganger het beste lopen?

Vraag het Freek: Waar kun je het beste lopen als voetganger?

Links, rechts, in de berm of op het fietspad? Er is nog wel eens verwarring over waar je kan en mag lopen als er geen voetpad is. Ook Thomas Vermeulen was benieuwd naar hoe dit nu precies zit. Via Facebook vroeg hij ons: "Wat is de veiligste plek om te lopen als er geen voetpad is?"

De regels in het kort

Freek: "De plaats op de weg voor voetgangers is geregeld in artikel 4 van het RVV. In principe loop je als voetganger altijd op de stoep of het voetpad. Als er geen stoep of voetpad is, mag je gebruikmaken van het fiets- of bromfietspad. Ontbreken die ook? Dan mag je op de uiterste zijde van de rijbaan lopen of in de berm."

Vraag het Freek wandelen verkeersvraag kant weg lopen

Links of rechts?

Freek: "Er is geen bepaling die zegt dat je als voetganger links of rechts moet lopen. Het links van de weg lopen was wel een regel in het oude Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Deze is echter in 1993 vervangen door de nieuwe versie en daarbij is die bepaling komen te vervallen. De veiligste plek is namelijk sterk afhankelijk van de wegindeling. Als voetganger mag je dus zelf beslissen wat het veiligst is."

"Afhankelijk van de situatie kan het veiliger zijn aan de rechterkant van de weg te lopen."

Freek Smit - Verkeerskundige bij Veilig Verkeer Nederland

Waar kan ik op letten?

Freek: "In de meeste gevallen adviseer ik links van de weg te lopen. Op deze manier kun je tegemoetkomend verkeer op jouw weghelft aan zien komen. Maar afhankelijk van de situatie kan het veiliger zijn aan de rechterzijde te lopen. Zo is het bij een onoverzichtelijke binnenbocht verstandiger voor de buitenbocht te kiezen. En in het donker kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor de zijde waar straatverlichting aanwezig is. Houd er bij het wisselen van kant wel rekening mee dat je oversteekt op een veilig moment en op een overzichtelijke plek."

Wil je je verkeerskennis opfrissen? Test je kennis met onze gratis VVN Opfriscursus zelftest of neem een kijkje naar ons overzicht van alle verkeersregels en -borden. Heb jij een vraag voor Freek? Laat het ons weten via Facebook!