'Om mijn kostbaarste bezit te beschermen.'

Selma Niewold fietst zo’n 50 kilometer per week. "Op mijn e-bike en met een helm. Korte of lange ritten, ik bescherm altijd mijn hoofd."

Selma Veilig Verkeer Nederland helm fietshelm e-bike.jpg

De 67-jarige Selma fietst haar leven lang. Haar favoriete vervoersmiddel om van A naar B te komen is dan ook de fiets. "Voordat ik met pensioen ging, fietste ik zo’n 10 kilometer naar mijn werk. Sinds zes jaar fiets ik elektrisch. Zo kan ik lekker met het verkeer meekomen. Ik ben toen ook begonnen met het dragen van een helm. Je kunt zelf wel voorzichtig zijn, maar je hebt ook te maken met andere weggebruikers. Een ongeluk zit in een klein hoekje."

Met of zonder fietshelm 

En dat een ongeluk in een klein hoekje zit, dat heeft Selma van dichtbij meegemaakt. Zowel een nichtje als een kennis kregen daar spijtig genoeg mee te maken. "Het nichtje van mijn man viel uit het niets om met haar e-bike, maar ze droeg gelukkig een helm. De fietshelm was in tweeën, maar zelf was ze helemaal in orde. Bij de kennis liep het ongeluk minder goed af; hij fietste op een fiets zonder trapondersteuning en droeg geen helm. Tijdens zijn ongeluk viel hij met zijn hoofd tegen de stoeprand en heeft blijvend hersenletsel opgelopen." 

Voor Belgen is het dragen van een helm heel normaal 

Selma is al jaren overtuigd van het nut van een goede fietshelm. Haar man, die overigens zonder trapondersteuning fietst, draagt een exemplaar en haar zoon heeft tot zijn twaalfde met helm gefietst. Daarna niet meer. "Jammer, want dat is nou net de leeftijd waarin ze roekelozer worden en juist bescherming nodig hebben. Maar wat denk je? Nu hij in België woont, draagt hij er weer één. Daar is fietsen met een helm gelukkig de gewoonste zaak van de wereld." 

Kostbaarste bezit 

Dat wij hier in Nederland geen wet hebben die ons verplicht om een helm te dragen bij het fietsen, vindt Selma jammer. "Wij zotte Nederlanders willen de vrijheid hebben zelf te beslissen wat we doen. Dat doen ze in het buitenland beter vind ik", legt Selma uit. "En waarom zou je je kostbaarste bezit niet willen beschermen? Ik kan geen nadeel opnoemen. Die helm, die voel je niet eens op je koppie zitten. En dan ben ik nog wel een brildrager én heb ik een gehoorapparaatje."

Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht. Dat hoeft ook niet, wat ons betreft. Wel moedigen wij het vrijwillig dragen van een fietshelm aan met onze campagne Een ervaren rijder kan risico's mijden.