Verkeersles over smartphones op de fiets

Bellen, whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst lijkt bijna normaal. Met het lespakket Op de fiets? Even niets… onderzoeken leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool en de brugklas van het voortgezet onderwijs in 3 lesmodules de risico’s van het gebruik van de smartphone op de fiets.

Veilig Verkeer Nederland op de fiets even niets

Zelf de risico’s ontdekken

Fietsers die onderweg hun mobiel checken. Muziek luisteren, of terwijl ze fietsen een appje sturen, met alle risico’s van dien. Kan toch?  Maar is dat wel zo? Wat zijn de risico’s en hoe gevaarlijk of ongevaarlijk is het? In Op de fiets? Even niets… gaan leerlingen zelf actief aan de slag met het onderwerp smartphone en afleiding op de fiets. 

Belangrijk thema 

Appen op de fiets verdient zeker aandacht.  Uit onderzoek weten we dat zeker 77% van de kinderen tussen de 12 en 17 jaar de smartphone gebruikt tijdens het fietsen. En dat bij 18% van de fietsongevallen in deze groep, dit komt door de smartphone. Dat is dus 1 op de 5!

Facebook, SnapChat of Whatsapp checken? Het kan wachten! Of toch niet? Onze verslaggever Michael de Roos vroeg het aan scholieren

Verkeerslessen: Op de fiets? Even niets…

De inhoud van de 3 lessen:

Module 1: Logboek

In een logboek houden de kinderen het gebruik van hun smartphone bij. Hoe vaak gebruiken ze de smartphone? En waar? Welke apps gebruiken ze het meest? Dit logboek pimpen ze met een zelfontworpen omslag. Door het bijhouden van een logboek worden ze zich bewuster van het gebruik van hun mobiel.

Module 2: Stellingen

De leerlingen gaan met elkaar in discussie over een aantal stellingen die gaan over het gebruik van hun smartphone op de fiets. En ze ervaren wat afleiding in het verkeer doet, daarvoor krijgen ze een aantal oefeningen. Probeer bijvoorbeeld maar eens een berichtje op je mobiel te typen terwijl je een tafeltennisballetje hoog houdt. In deze les gaat het om zien, leren en ervaren. En samen vult de klas een afsprakenposter in.

Je kunt voor deze les een opgeleide gastdocent van Veilig Verkeer Nederland inschakelen. Veel gemeenten subsidiëren de les met gastdocent. Neem hiervoor contact op met een Veilig Verkeer Nederland-vestiging in jouw buurt.

Module 3: Campagnevlog

De kinderen maken in deze les een campagnevlog, met als opdracht ‘promoot fietsen zonder mobieltje bij je klasgenoten’. Ze laten hierin hun eigen mening en houding zien en proberen hun klasgenoten te overtuigen.   

Veilig Verkeer Nederland op de fiets even niets
De klas ondertekent een poster met verkeersafspraken die ze zelf bedacht hebben.
Jongen krijgt verkeersles Op de fiets even niets
De kinderen ontdekken hoe moeilijk het is om twee dingen tegelijk te doen.

Bestellen

In 3 lessen onderzoeken je leerlingen de risico's van smartphones op de fiets. Ontwikkeld voor bovenbouw basisonderwijs en brugklassers. Op de fiets? Even niets... kost per klas € 179,72.

Prijs is inclusief btw en geldt voor schooljaar 2020-2021, prijswijzigingen voorbehouden.

Veilig Verkeer Nederland op de fiets even niets