Verkeersles: Van 8 naar 1

Nu zitten ze nog in groep 8. Maar na de zomervakantie lopen en fietsen je leerlingen naar hun nieuwe school. Of pakken ze de bus, tram, trein of metro. Bereid ze goed voor op die nieuwe route. Hoe? Met onze special Van 8 naar 1.

Veilig Verkeer Nederland van 8 naar 1

De eerste dagen van een brugklasser op de nieuwe school zijn al spannend genoeg. Nieuwe school, klasgenootjes, vakken, leraren. Dan is het mooi als die nieuwe verkeersroute tenminste bekend terrein is en ze veilig door het verkeer kunnen.  

Opzet van de les

In vijf leuke lessen van ca. 20 minuten gaan de leerlingen aan de slag met het in kaart brengen, voorbereiden én oefenen van de route naar hun nieuwe middelbare school, leren ze over veilig fietsgedrag en fietsen in groepen.

De kinderen maken de lessen zelfstandig of in tweetallen. De route oefenen gebeurt in de praktijk met een volwassene, bijvoorbeeld eigen ouders of een verkeersouder.  

Makkelijk via Basispoort en de VVN Leerlingsoftware

Deze special is een van de extra verkeerslessen die je kunt gebruiken als verdieping naast de verkeersmethode die jouw school gebruikt. De handleiding van Van 8 naar 1 is beschikbaar via de VVN Verkeerspoort, waarop je kunt inloggen via je Basispoort-account. De leerlingen maken de lessen in de VVN Leerlingsoftware, zodat zij individueel aan de lessen kunnen werken. In het bijbehorende leerkrachtendashboard kan je als leerkracht de resultaten inzien.

Werk samen met voortgezet onderwijs 

Van 8 naar 1 wordt nog leuker en waardevoller als er wordt samengewerkt tussen jouw school en het  voortgezet onderwijs. Laat brugklassers bijvoorbeeld komen vertellen over hun ervaringen op de route naar school.

Hierover kun je alvast afspraken maken met jouw leerlingen. Vraag ze volgend jaar een keer terug te komen op school om erover te vertellen. Zo zorg je voor een vast contact tussen de verschillende scholen. En je zorgt dat aandacht voor de nieuwe schoolroute een structureel karakter krijgt.

Bestellen

Aan de slag met Van 8 naar 1?

Van 8 naar 1 is een digitaal lespakket. Het lespakket wordt voorafgegaan door de introducerende gastles (60 minuten). Het lespakket bestaat uit:

  • De handleiding voor de gastles
  • De leerlingsoftware (les 1 t/m 5, 20 minuten per les)
  • Een afsprakenposter voor in de klas
  • Een uitdeelblad met ouderinformatie

De gastles reserveer je apart via de vestiging van Veilig Verkeer Nederland in jouw regio. Wij informeren je graag over de mogelijkheden en over eventueel beschikbare subsidie.

Het digitale lespakket bestel je rechtstreeks via onderstaande oranje button.

Veilig Verkeer Nederland scholieren