Op de fiets? Even niets...

Bellen, whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst. "Moet kunnen toch!" "Ík kan dat wel tegelijkertijd!" Of... valt dat tegen en zitten er toch ook risico's aan vast?

Afleiding op de fiets

Op de fiets? Even niets... is het nieuwe online lespakket van Veilig Verkeer Nederland voor de bovenbouw van de basisschool en de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Leerlingen gaan in deze uitdagende verkeers-lessen actief aan de slag met het onderwerp afleiding door mobieltjes op de fiets.

Lespakket

Het lespakket bestaat uit drie modules:

  1. Logboek: gedurende een paar dagen houden de leerlingen een logboek over hun mobielgebruik bij. Hoe vaak gebruik je je mobiel? En waar? Welke apps gebruik jij het meest? Ze pimpen hun logboek met een zelfontworpen omslag. Het resultaat: leerlingen worden zich meer bewust van hun mobielgebruik.
  2. Stellingen: Leerlingen discussiëren met elkaar over de risico’s van gebruik van hun mobiel op de fiets. Door praktische oefeningen ervaren ze wat afleiding in het verkeer doet. Typ jij maar eens een berichtje op je mobiel, terwijl je een tafeltennisballetje probeert hoog te houden! Zien, leren en ervaren is het motto van de les. De klas vult gezamenlijk een afsprakenposter in.
  3. Campagnevlog: 'promoot fietsen zonder mobieltje bij je klasgenoten' is de opdracht voor een campagnevlog die de leerlingen maken. Ze laten hun eigen mening en houding zien en proberen hun klasgenoten te overtuigen.

Bestellen

Scholen kunnen het lespakket eenvoudig online bestellen. Het complete lespakket kost €193,00 (inclusief BTW) per schooljaar. U krijgt dan het hele schooljaar toegang tot de leerkrachtenhandleiding, digibordlessen, kopieerbladen en de afsprakenposters. Alle lesmaterialen komen online beschikbaar in de VVN Verkeerspoort, via uw Basispoortaccount.

Gastdocent

U kunt de drie lessen zelf geven, maar u kunt voor module 2 ook een opgeleide gastdocent van Veilig Verkeer Nederland inschakelen.  Wilt u dat een van onze gastdocenten module 2 komt geven op uw school, neem dan contact op met de vestiging van Veilig Verkeer Nederland bij u in de buurt. De kosten voor inzet van een gastdocent zijn afhankelijk van het aantal klassen dat meedoet. In veel gevallen verleent de gemeente subsidie voor het uitvoeren van deze les met een gastdocent. Ook daarover kunnen onze medewerkers u informeren.