Scootmobielcursus regio Zuid

Deze cursus frist de kennis van de verkeersregels op en scootmobielbezitters oefenen met hun scootmobiel in de praktijk. Hierdoor nemen zijn veiliger en met meer plezier deel aan het verkeer.

scootmobiel

Doelstelling en doelgroep

De doelgroep bestaat uit (nieuwe) bestuurders/bezitters van scootmobielen. De cursus biedt deze bestuurders de kans om hun kennis van de verkeersregels op te frissen en te oefenen met het gebruik van de scootmobiel in de praktijk. Doel van de training is dat bestuurders van een scootmobiel veiliger en met meer plezier aan het verkeer gaan deelnemen.

Uitvoering

Voorafgaand aan de cursus kunnen (potentiële) deelnemers online hun verkeerskennis testen via www.vvn.nl/opfriscursus. De cursus bestaat uit 3 onderdelen, namelijk:

  • een theoretisch gedeelte onder begeleiding van een deskundige VVN-vrijwilliger (max. 90 minuten);
  • een behendigheidsparcours waarin deelnemers hun vaardigheid oefenen (ca. 30 minuten);
  • een straatrit in kleine groepjes, waar mogelijk onder begeleiding van een lokale instructeur (30 minuten);
  • optioneel: In samenwerking met de lokale opticien en audicien een oog- en gehoortest (30 minuten).

De werving van deelnemers gaat in samenwerking met de gemeente. In verband met de AVG-wetgeving verstuurt de gemeente de uitnodigingen naar de bij hen bekende scootmobiel gebruikers. 

Aan het einde van de cursusdag ontvangen alle deelnemers een deelnamecertificaat. Idealiter reikt bijvoorbeeld de wethouder van de betreffende gemeente deze uit. In veel gevallen ontvangen deelnemers een goodiebag met daarin een leuke attentie en extra informatie over de volgende onderwerpen.
• Voorlichting over de WMO;
• Technische informatie over de scootmobiel;
• Bewegingsoefeningen;
• Eventuele andere interessante informatie.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus weten deelnemers wat hun plaats op de weg is en welke verkeersregels voor hen van toepassing zijn. Ook weten zij beter hoe ze vanuit hun scootmobiel bepaalde handelingen kunnen verrichten, welke risico’s er zijn en hoe ze risico’s beter kunnen inschatten.

Looptijd en evaluatie

Vanwege de onderdelen die buiten plaatsvinden, organiseert Veilig Verkeer Nederland de cursus bij voorkeur in het voor- of najaar. De cursus wordt 2 à 3 maanden voorafgaand aan uitvoering gepland. Na afloop vullen deelnemers een schriftelijke evaluatie in en wordt de cursus met de opdrachtgever geëvalueerd.