Scootmobielongevallen

Er gebeuren in ons land steeds meer ongelukken met scootmobielgebruikers. Van alle mensen die in 2010 omkwamen bij een verkeersongeval, reed 3% in een scootmobiel. In 2018 was dat al gestegen naar meer dan 6% van alle verkeersslachtoffers. In 2018 zijn er 44 scootmobielgebruikers overleden in het verkeer. En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die met een verwonding in het ziekenhuis belanden.

Vrouw in scootmobiel

Waar dat door komt? Stel je eens voor hoe kwetsbaar je bent als scootmobielgebruiker in het verkeer. Je hebt niet de bescherming die je bijvoorbeeld in een auto wel hebt. Áls er iets gebeurt, zijn de gevolgen vaak ernstig. Daar komt bij dat de scootmobiel vaak gebruikt wordt door mensen die wat ouder of minder goed ter been zijn. Het verkeer vergt steeds meer van je aandacht. Het is niet niks om dan te leren om met een heel nieuw voertuig de weg op te gaan. 

Met een scootmobiel het verkeer in

Het is dus flink wennen als je voor het eerst het verkeer in gaat met een scootmobiel. Vaak krijg je een korte instructie als de scootmobiel wordt afgeleverd, maar dat is niet altijd voldoende. Een scootmobiel heeft een geheel eigen bedieningssysteem, heel anders dan het besturen van een auto of fiets. Loslaten van de handles betekent remmen, knijpen betekent gas geven; dat is dus volledig tegengesteld aan de handremmen van een fiets.

Kijken we naar het soort ongevallen dat gebeurt met scootmobielgebruikers, dan valt op dat de scootmobiel vaak omvalt, bijvoorbeeld bij het nemen van een bocht of bij het op- of afrijden van een stoepje. Het vergt even wat oefening om dat goed onder de knie te krijgen.

Dan zijn er nog de verkeersregels die tot verwarring kunnen leiden. Scootmobielen mogen op de stoep, het voetpad, het fietspad en de rijbaan rijden. Voor elk wegtype gelden weer andere verkeersregels. Dat maakt het er niet makkelijker op om je met een scootmobiel veilig in het verkeer te begeven.

In deze aflevering van Veilige Feitjes gaat onze verslaggever Michael de Roos op bezoek bij een scootmobieltraining

Scootmobielcursus

De scootmobiel is voor veel mensen een uitkomst. Maar rijden met een scootmobiel in het soms drukke verkeer is zo makkelijk nog niet. Speciaal voor jou is er de scootmobielcursus van Veilig Verkeer Nederland. 

Veilig Verkeer Nederland scootmobielcursus