Je kind veilig achterop de fiets? Zorg voor goede spaakafscherming!

Verkeerseducatiepunt Vervoerregio Amsterdam | Afbeelding

Elk jaar komen er 2.300 kinderen tussen de 1 en 6 jaar met hun voet tussen de spaken. Dat doet veel pijn, ruim 1 op de 3 van de kinderen breekt een bot. Deze ongelukken gebeuren vooral als kinderen achterop de fiets meerijden. De meeste kinderen zijn dan 3, 4 of 5 jaar. Met goede spaakafscherming zijn deze ongelukken goed te voorkomen, uit onderzoek blijkt echter dat dit bij 53% van de ouders niet in orde is. Terwijl ouders zelf denken dat ze hun kinderen veilig vervoeren. De Task Force Kinderveiligheid roept daarom ouders op voor de Veilig-op-de-fiets check!

Oorzaken

De Task Force Kinderveiligheid is een samenwerkingsverband van het ErasmusMC, het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMCU) en VeiligheidNL. Uit hun onderzoek blijkt dat 53% van de ouders geen veilige spaakafscherming op de fiets heeft. Bij ouders die een tweedehands-fietsstoeltje hebben is dit zelfs 90%! Dit terwijl spaakafscherming uiterst effectief is om ongelukken en verminkingen te voorkomen. Fietsstoeltjes zijn pas sinds 2004 standaard voorzien van spaakafscherming. Het grootste risico zit in stoeltjes die voor die tijd gekocht zijn.

Wat gaat er nog meer mis? 8% van de ouders heeft het fietszitje niet goed gemonteerd, bij 27% is de gordel niet goed bevestigd en 61% heeft de voetriempjes niet (juist) vastgemaakt. Dat is niet gering, zeker gezien het feit dat ouders zichzelf gemiddeld een 8 geven voor de veiligheid van de fietsrit.

Doe de Veilig-op-de-fiets check!

De Task Force Kinderveiligheid roept alle ouders op de Veilig-op-de-fiets check te doen. Zo weet je zeker of samen fietsen met je kind zo veilig is als je denkt!
Check de volgende punten:

  1. Heb je het juiste fietsstoeltje?
  2. Is het stoeltje juist gemonteerd?
  3. Heb je goede spaakafscherming? (een jasbeschermer is niet voldoende!)
  4. Heb je bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed vastgemaakt?

Bekijk de instructiefilm voor meer informatie. Uiteraard kunnen ouders hun fiets ook laten nakijken in de fietsenwinkel.

Wat is goede spaakafscherming?

Spaakafscherming zorgt ervoor dat de voeten van je kind niet tussen de spaken komen. Goede spaakafscherming is een scherm van hard plastic dat tussen het voetensteuntje en het wiel wordt bevestigd, of vlak bij het voorwiel als kinderen op een zadeltje op de fietsstang worden vervoerd. De schermen worden stevig bevestigd, met bouten en moeren. Stevige fietstassen met een harde binnenkant zijn ook goede spaakafscherming.

Waar is spaakafscherming te koop?

Spaakafscherming is voor verschillende fietszitjes te koop bij de fietsspecialist, die u hier ook goed advies over kan geven. Er zijn twee soorten platen van hard plastic:

  • Losse zwarte platen die aan de voetensteunen worden bevestigd (bruikbaar voor de meeste fietszitjes)
  • Losse doorzichtige platen die in plaats van jasbeschermers aan de fiets worden bevestigd.

Bij de nieuwste fietszitjes maakt spaakafscherming soms deel uit van het zitje. De voetensteuntjes zitten dan met een grote kunststof plaat aan het stoeltje vast.

Wat bij welke leeftijd?

Vooral kinderen tussen de 2 en 5 jaar zijn het slachtoffer, dat is ook niet verwonderlijk, hun benen zijn lang genoeg en zij worden veel op de fiets vervoerd. Gebruik voor kinderen tot ongeveer 5 jaar in een fietszitje met goede spaakafscherming. Voor oudere kinderen is een rugleuning met voetensteunen, samen met goede spaakafscherming, voldoende.

Bron: Veiligheid.nl