Toolkit voor bedrijven

Van alle gereden kilometers in Nederland bestaat ruim een derde uit zakelijk verkeer. Als bedrijf genereer je dus elke dag veel mobiliteit. Je medewerkers en klanten hebben dagelijks te maken met verkeer en verkeersveiligheid. Het kan je dan ook veel opleveren als je verkeersveiligheid onderdeel maakt van je (MVO-)beleid. Met ons aanbod geef je heel eenvoudig een concrete invulling aan dat beleid. 

Veilig Verkeer Nederland zakelijk rijder

Als bedrijf aan de slag met verkeersveiligheid

Veilig Verkeer Nederland is een vereniging zonder winstoogmerk. Onze missie is ‘iedereen veilig over straat’. Daarbij hanteren we het motto ‘Meedoen is makkelijk’. Om het voor jou inderdaad makkelijk te maken, zodat je concreet met verkeersveiligheid binnen je bedrijf aan de slag kunt gaan, hebben we daar verschillende diensten voor ontwikkeld. Bekijk ons aanbod hieronder of download de toolkit voor werkgevers

Ons aanbod

Fris het op: verkeersregels  

Door de jaren heen is het verkeer behoorlijk veranderd. Denk alleen al aan turborotondes of rode kruisen boven de snelweg. En je ziet nieuwe gedragingen bij weggebruikers, zoals het gebruik van de smartphone achter het stuur. Allemaal zaken die bij de meesten van ons bij het halen van het rijbewijs nog niet aan de orde waren. De Opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland helpt om daar zo veilig mogelijk mee om te gaan. We frissen de kennis op over de (gewijzigde) verkeersregels. Ook is er aandacht voor kijktechniek, gedrag en houding in het verkeer. Er is gelegenheid om praktijksituaties of vragen vanuit je medewerkers te bespreken. Allemaal om beter te anticiperen op situaties op de weg, waardoor je een veiliger verkeersdeelnemer wordt.  

Lees hier hoe de VVN Opfriscursus bij de FNV is ontvangen

Motiveer chauffeurs om veilig te rijden 

Als je beroepsmatig op de weg zit, is veilig rijden onlosmakelijk onderdeel van je werk. Chauffeurs die en veilig en verantwoord rijden, geven het goede voorbeeld. En dat mag beloond worden. 

Het programma Veiligrijden.nu stimuleert chauffeurs op een positieve manier om veilig te rijden. Rijden zij schadevrij, dan krijgen ze daarvoor een oorkonde en een cadeau als beloning. Het is dé manier om waardering voor je chauffeurs uit te dragen. Zij zijn immers je visitekaartje op de weg.  

Zo’n 200 bedrijven en ruim 8.000 chauffeurs zetten zich op deze manier al op een maatschappelijk betrokken manier in voor verkeersveiligheid. Dit zijn grote en kleine bedrijven afkomstig uit bijvoorbeeld de transportbranche, vuiltransport en het openbaar vervoer.  

Ongestoord onderweg met de workshop MONO 

Iedereen ziet het om zich heen. Telefoongebruik tijdens het autorijden. Helaas zorgt dit voor een toename in het aantal verkeersslachtoffers. Met een telefoon in je hand heb je minder aandacht voor het verkeer. Je reageert een stuk trager op onverwachte situaties. Geen goede combinatie dus. Wil je je medewerkers faciliteren in het focussen op de weg, kies dan voor de workshop MONO. We maken hen bewuster van de risico’s van telefoongebruik tijdens het autorijden. Aan het einde van de workshop helpen we, degenen die dat willen, om een app te installeren die afleiding tijdens het autorijden voorkomt. 

VVN campagneteam komt bij je langs! 

Hoe maak je een onderwerp als rijden onder invloed of telefoneren in het verkeer bespreekbaar onder je medewerkers? Kies voor een ludieke manier en nodig het enthousiaste VVN-campagneteam uit! Wij komen graag bij je op kantoor of bijvoorbeeld op een feestlocatie. Daar verzorgen we voorlichting of een activiteit rondom de Bob-campagne of de campagne MONO.  

Hulp om écht MONO te rijden

Het VVN-campagneteam legt je medewerkers kort uit waar MONO voor staat: ongestoord onderweg, oftewel geen telefoongebruik tijdens het autorijden of fietsen. Om hen te helpen de verleiding van hun telefoon te weerstaan helpt het team de mensen die wat willen op hun telefoon een speciale app te installeren. Vergeleken met de workshop MONO ligt hier minder de nadruk op het bewuster maken van de risico’s en juist meer op het helpen installeren van de app. 

De Bob-afspraak

Leuk voor bedrijfsfeesten: het VVN campagneteam maakt de Bob-afspraak met medewerkers of gasten die met de auto komen. Van tevoren bepaal je wie er terug rijdt en dus de Bob is. De Bob krijgt een polsbandje om. Bij het naar huis gaan krijgt de Bob de gelegenheid om een (vrijwillige) blaastest te doen. Heeft hij/zij geen alcohol gedronken, dan is er de felbegeerde Bob-sleutelhanger als beloning. Een goede manier om rijden onder invloed van alcohol op een positieve manier bespreekbaar te maken. Aanvullend is er de optie om exclusief voor de Bob alcoholvrije Bob-cocktails te schenken. Verder zijn er accessoires voor de bar, zoals de Bob-barmat en een Bob-dienblad, om de Bob te helpen herinneren aan zijn afspraak. Heb je zelf nog andere wensen of ideeën dan bespreken we graag de mogelijkheden!  

Scoor een Bob 

Zoek je een sportieve activiteit met aandacht voor het thema rijden onder invloed van alcohol? Zet het Bob-voetbaldoel op, waarbij het de uitdaging is om de bal in 1 van de 5 gaten te schieten. Een speelse manier om even bezig te zijn met ‘het scoren van een Bob’. Tijdens het spel doet het VVN campagneteam met toeschouwers een korte quiz over autorijden en alcohol. Alle deelnemers krijgen de unieke voetbal-Bob sleutelhanger.  

Het is ook mogelijk om 1 tegen 1 op een mini voetbalveld korte wedstrijdjes te spelen. Daarbij zetten de spelers de alcoholbril op. Deze laat je nuchter ervaren hoeveel invloed alcohol heeft op je motoriek. Eens kijken wie er wint! 

Doe de remwegdemonstratie 

Mensen hebben vaak geen idee hoe lang de remweg is van een auto en hoeveel invloed snelheid daarop heeft. Met de spectaculaire remwegdemonstratie ervaren je medewerkers dit aan den lijve. We starten met een korte uitleg over snelheid en remweg. Je medewerkers mogen inschatten op welke plek de auto stil zal staan. Er worden meerdere demo’s uitgevoerd, met verschillende snelheden, waarbij steeds drie passagiers mee mogen rijden. Het is voor de remwegdemonstratie belangrijk dat er een recht wegdek van minimaal 100 meter beschikbaar is en ruimte voor omstanders om veilig toe te kijken. 

Rijsimulator op je werk 

Laat de rijsimulator een dagje langskomen bij je bedrijf. Een mooie gelegenheid om je medewerkers op een veilige manier onveilige verkeerssituaties te laten ervaren.  

In onze simulator stap je achter het stuur en zie je op de schermen voor je wat er gebeurt terwijl jij autorijdt. De simulator beschikt over programma’s voor rijden onder invloed van alcohol, snelheid en afleiding. In alle drie de gevallen ervaar je welke invloed dit heeft op de manier waarop je rijdt en hoe lang je remweg is. De rit wordt door de begeleider met je nabesproken. De simulator kan alleen worden ingezet op een overdekte plek. 

Cursus rijvaardigheid 

Deze cursus bestaat uit twee delen: in het theoretisch deel bespreken we met je medewerkers met name het belang van kijkgedrag. Bewust zijn van hetgeen er om je heen gebeurt in het verkeer en hoe je je kijkgedrag kunt verbeteren. En dat is belangrijk, want zo kan je beter rekening houden met je medeweggebruikers en neemt de kans op aanrijdingen af.  

In het praktijkdeel ervaar je, onder coaching van trainers, hoe het is om een noodstop te maken. Je leert dit op zowel een droog als een nat wegdek. Naast stoppen wordt uitwijken, zonder in de slip te raken, geoefend. De kosten van deze cursus hangen onder andere af van de beschikking over een terrein voor de oefeningen, een leslokaal en auto’s om de oefeningen mee te doen. 

Verkeersveiligheidsbeleid 

Wil je voor je bedrijf een verkeersveiligheidsbeleid opzetten of verder uitbreiden? Veilig Verkeer Nederland heeft een overzicht van concrete acties en beleidsmatige zaken die bijdragen aan het verder verbeteren van de verkeersveiligheid van medewerkers. 

Samen dodehoeklessen verzorgen 

In de media is helaas met enige regelmaat te lezen dat er een fietser is betrokken bij een dodehoekongeval. Daarbij vallen er feitelijk twee slachtoffers: de fietser én de chauffeur. Soms blijven chauffeurs hun leven lang last houden van de ervaring die ze hebben meegemaakt. Belangrijk dus om zo veel mogelijk van deze ongevallen te voorkomen. Daarvoor zoeken wij samenwerking met transportbedrijven. 

Wij organiseren dodehoeklessen voor het basisonderwijs. Onderdeel daarvan is dat een een echte chauffeur uitleg geeft bij de vrachtwagen. En daar komt uw transportbedrijf om de hoek kijken. In overleg kan je bedrijf worden ingezet op scholen in de regio. De chauffeur krijgt daarvoor een training van een dagdeel, verzorgd door Veilig Verkeer Nederland. De insteek is om via lokale media deze lessen breder onder de aandacht te brengen. 

Iets voor jouw bedrijf?

Heb je interesse in een of meerdere onderdelen? Wil je eerst meer informatie, of wil je bespreken hoe dit bij jouw bedrijf in te passen is? Maatwerk is vaak mogelijk! Neem (vrijblijvend) contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden! 

Veilig Verkeer Nederland zakelijk rijder