VVN Opfriscursus: kijkje achter de schermen bij FNV

'Wie toe is aan het verlengen van zijn rijbewijs, is ook toe aan onze Opfriscursus'

In de Ontmoetingskerk in Lelystad zijn, op vier na, alle 80 stoelen bezet. Vandaag geeft Nico Aperloo, instructeur van Veilig Verkeer Nederland, de VVN Opfriscursus. Dat daar in Lelystad animo voor is, blijkt wel uit de volgepakte zaal.

Anne van der Scheer, voorzitter FNV Lelystad, is initiatiefnemer. “Na elke cursus of training laten we onze leden een evaluatieformulier invullen,” zo vertelt hij. “Daarin vertellen de deelnemers hoe ze de dag hebben ervaren en waar behoefte aan is. Uit dit onderzoek bleek dat onze leden veiligheid in het verkeer belangrijk vinden. Toen we hoorden over de Opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland, hebben we gelijk contact gezocht. Gelukkig waren er nog verschillende data beschikbaar. Samen met Nico Aperloo hebben we de uitnodiging samengesteld. Eenmaal verstuurd, stroomden de aanmeldingen binnen. De locatie - de Ontmoetingskerk - heeft 80 stoelen, het liep zo storm dat we bang waren dat het niet zou passen!”

Theorie opfrissen

Het is twee uur maandagmiddag en de zaal in de Ontmoetingskerk stroomt vol. Zodra iedereen zijn plekje heeft gevonden, steekt Nico van wal. “Goedemiddag enthousiaste mensen. Ik zal me even voorstellen. Ik ben mijn carrière begonnen bij Philips waar ik o.a.de praatpalen heb ontwikkeld. Daarna ben ik 20 jaar werkzaam geweest in het onderwijs en heb me vervolgens omgeschoold tot rijinstructeur. Dit werk doe ik nu al zo’n 30 jaar en in die 30 jaar werk ik ook als instructeur voor Veilig Verkeer Nederland. Ik geef scootmobieltrainingen en, zoals vandaag, de VVN Opfriscursus. In twee uur tijd ga ik met jullie de nieuwe verkeersregels en borden doornemen en de theorieregels opfrissen.”

Automatische piloot

Tijdens deze gezamenlijke theorieles neemt Nico de verkeersregels voor rijbewijsbezitters door. En dat is hard nodig, zo vertelt hij me. “Persoonlijk vind ik dat mensen die na 10 jaar hun rijbewijs willen laten verlengen, verplicht zouden moeten worden een praktijk- en theorieles te volgen. Wie jaren aan het verkeer deelneemt, ontwikkelt trucjes. Dat doen we allemaal. We rijden op de automatische piloot en anticiperen vaak niet goed. En geloof me, er is het een en ander veranderd in het verkeer. Er zijn nieuwe regels, borden en voertuigen bijgekomen. Op de weg is het drukker en we rijden met elkaar harder dan vroeger. En dan heb ik het nog niet eens over alle afleidingen en het appen in het verkeer! Wist je dat in 2018 er 65 meer verkeersdoden zijn gevallen dan in 2017? Ongeveer een derde daarvan is automobilist en een derde (E-bike of speed E-bike) fietser. Onder de scootmobielrijders zijn dat er ook een hoop. Dat deze cursus belangrijk is, laten de cijfers wel zien.”

Persoonlijk vind ik dat mensen die hun rijbewijs willen laten verlengen, verplicht zouden moeten worden een praktijk- en theorieles te volgen. Wie jaren aan het verkeer deelneemt, ontwikkelt trucjes. Dat doen we allemaal. We rijden op de automatische piloot en anticiperen vaak niet goed. En geloof me, er is het een en ander veranderd in het verkeer.

Nico Aperloo - instructeur Veilig Verkeer Nederland

Controle aanvangniveau

Na de introductie projecteert Nico vijftien verkeerssituaties op het bord. De deelnemers krijgen onder andere vragen over kruispunten, snelwegen, rotondes, verkeersborden en verkeerssituaties. In hoeveel gevallen speelt vermoeidheid bij ongelukken een rol? Waar zit meer alcohol in, een glas bier of een glas wijn? Hoe hard mogen we rijden binnen de bebouwde kom? Je wilt vijf kinderen vervoeren en op de achterbank bevinden zich maar drie gordels. Mag je, voor deze ene keer en bij hoge uitzondering, vier kinderen achterin vervoeren? Wat is een dode hoek en hoeveel auto’s lang is die dode hoek eigenlijk? Je gaat linksaf, moét je op een turborotonde links voorsorteren? Voor elke meerkeuzevraag krijgen de deelnemers 10 seconden bedenktijd. Iedereen zit druk te pennen. Wat blijkt? Slecht één persoon beantwoordt alle vragen juist, twee deelnemers hebben een enkele fout en de rest van de groep heeft meerdere fouten.

Geef je verstand voorrang

Nico bespreekt alle vragen en laat het publiek vingers opsteken. De vragen waar de meeste fouten bij zijn gemaakt, tekent hij uit. Hij pakt er zelfs een achteruitkijkspiegeltje bij en gaat met zijn rug naar het publiek staan. “Wie ziet mij nu? Een dode hoek is anderhalve auto lang, dus mensen, kijk over je schouder en - heel belangrijk - kijk op tijd! Nog een goede tip, geef je verstand voorrang en help elkaar.”

Let op je strookje

Bij het onderwerp rotondes komen veel vragen. Nico: ”Op rotondes mag er zowel links als rechts worden ingehaald en door motorvoertuigen links en rechts worden gereden. Let bij turborotondes op je strookje en volg de pijlen in de richting waar je heen wilt. Dat zorgt voor doorstroming. Wil je linksaf, rij dan links en sorteer op tijd naar de rechterbaan, zonder de ander te hinderen.” Gelukkig tekent Nico de situaties uit, met autootjes en richtingaanwijzers en al. Rotondes roepen veel vragen op…

Meer dan twee uur duurde de interactieve cursus. “Mensen, heel erg bedankt voor de aandacht,” zo sluit hij af. “Ik zou nog uren door kunnen praten, maar mag ik verwijzen naar de online Opfriscursus op de site van Veilig Verkeer Nederland; opfriscursus.vvn.nl? Daar vind je nog veel meer antwoorden op al je vragen.”

Conclusie

Een week na de Opfriscursus spreken we Anne van der Scheer, de initiatiefnemer van de middag in de Ontmoetingskerk. Alle deelnemers hebben ook dit keer weer een evaluatieformulier ingevuld. Wat hebben de FNV-leden deze training voor cijfer gegeven? “Nico scoorde met zijn training zevens, achten en negens. Er was zelfs een deelnemer die de cursus een dikke tien gaf. Een welbestede middag voor alle leden dus.”

Ook de VVN Opfriscursus doen?

Je medewerkers en klanten hebben dagelijks te maken met verkeer en verkeersveiligheid. Het kan je dan ook veel opleveren als je verkeersveiligheid onderdeel maakt van je (MVO-)beleid. Bijvoorbeeld door de VVN Opfriscursus te doen. 

Bekijk ons aanbod of neem contact met ons op

Automobilist woonwijk