7 tips voor rijden in de sneeuw

Sneeuw levert mooie plaatjes op, maar het zorgt ook voor gevaarlijke situaties op de weg. Om ervoor te zorgen dat jij veilig de weg op kunt wanneer het glad is, hebben wij de handigste tips op een rijtje gezet.

Man haalt de sneeuw en ijzel van zijn auto

Tip 1: Haal sneeuw van je dak en zorg voor goed zicht

Een veilige rit begint bij een goede voorbereiding. Ligt er sneeuw op je dak? Haal dit er dan eerst af, aangezien dit een gevaar vormt voor andere voertuigen. Losse sneeuw is op zichzelf misschien nog niet direct gevaarlijk, maar het kan zo zijn dat het vervolgens (gedeeltelijk) smelt en daarna opnieuw bevriest. Dit creëert harde, gevaarlijke ijsblokken die andere weggebruikers kunnen verwonden en voertuigen kunnen beschadigen. Maak daarnaast niet enkel het gedeelte van de voorruit recht voor je schoon, maar zorg ervoor dat het hele raam schoon is. Het rijden met beslagen ruiten kan ook gevaarlijk zijn en leiden tot een boete.

Tip 2: Rij rustig en houd afstand

Sneeuw en ijs op de weg, kunnen de ondergrond (erg) glad maken en de zichtbaarheid verminderen. Verminder daarom je snelheid en vergroot daarmee afstand tussen jou en het voertuig voor je.  De extra meters geven je meer reactietijd wanneer er iets onverwachts gebeurt. De vuistregel die je hierbij in gedachten kunt houden is: halveer je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorganger.

Tip 3: Zet je (mist)licht aan

Sneeuw kan de zichtbaarheid significant verminderen, zowel 's nachts als overdag, zorg daarom dat je goed zichtbaar bent voor anderen in het verkeer. Word je zicht ernstig belemmerd dan mag je het mistlicht aan de voorkant gebruiken. Het mistachterlicht mag je enkel gebruiken als het zich minder dan 50 meter is.

Tip 4: Kijk goed en ver voor je uit

Door te focussen op de auto voor je kan het gebeuren dat je gaat slingeren op de weg. Door ver vooruit te kijken zal je automatisch de juiste lijn volgen. Bovendien zal je op deze manier sneller mogelijke problemen op de weg opmerken.

  Lichten in sneeuw
  Zorg dat je goed zichtbaar bent en afstand houd als het sneeuwt

  Tip 5: Blijf rustig, ook tijdens het rijden

  Het is belangrijk om rustig te blijven tijdens het rijden, vooral als het wegdek glad is. Rijden op een glad en ijzig wegdek kan gevaarlijk zijn.  Zo kunnen de banden moeite hebben om grip te krijgen en gaan glijden. In dit geval kan het helpen om in de tweede versnelling te rijden: geef een matige hoeveelheid gas en laat de koppeling rustig opkomen. Over het algemeen is het belangrijk om alle handelingen te vertragen tijdens het rijden op een glad wegdek. Maak daarnaast soepele bochten in plaats van abrupt naar één kant te sturen.

  Tip 6: Noodstop? Trap het rempedaal volledig in

  Soms is hard remmen noodzakelijk. Bij een noodstop (door een gevaar op de weg) wil je dat het antiblokkeersysteem (ABS) optimaal functioneert. Wanneer ABS werkt, stopt de auto zo snel mogelijk zonder dat de wielen blokkeren. Hierdoor kan je gewoon blijven sturen. Let op: het ABS-systeem werkt alleen als het rempedaal volledig is ingedrukt.

  Tip 7: Alleen met winterbanden de weg op

  Winterbanden zijn niet verplicht, maar wel raadzaam. Als je twee keer zo hard rijdt, is je remweg vier keer zo lang. Dit wordt alleen maar erger bij gladheid.

  Daarnaast hoor je wel eens: 'Verlaag je bandenspanning bij gladheid', is dat nou een feit of een fabel? Aangezien de banden meer contact maken met de weg is het een logische gedachte dat dit leidt tot extra grip. Toch is het echt een fabel en gaan te zachte banden juist ten koste van de stabiliteit. Door de zachtere structuur van winterbanden wordt dit effect ook nog versterkt. Om winterbanden optimaal te laten functioneren, is een goede bandenspanning erg belangrijk. 

  Meedoen is makkelijk

  Meer tips om veilig onderweg te gaan in de winter? Bekijk ook eens ons artikel over de regels rond rijden met dagrijverlichting