De Safety-safe in Hasselt

Een snelheidsmeter die goed gedrag beloont? In Hasselt was de Safety-safe een groot succes! Voor iedere automobilist die zich aan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur hield, deed deze snelheidsmeter wat geld in de spaarpot. Het uiteindelijke bedrag is ingezet om de verkeersveiligheid in de buurt verder te verbeteren.

De Safety-safe in Hasselt

Buurtbewoners de Sikkel in actie

In de Sikkel in Hasselt wordt vaak te hard gereden. Buurtbewoners maakten zich hier zorgen om en kwamen in actie. In opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland gingen wij met de gemeente en de bewoners op zoek naar een positieve manier om het probleem aan te pakken. Het resultaat? Inzet van de Safety-safe! Het was de eerste keer dat deze snelheidsmeter is ingezet in Overijssel.

Hoe werkt de Safety-safe?

De Safety-safe is bedacht door Keijzer verkeersexperts, gebaseerd op het inzicht dat belonen vaak effectiever is dan straffen. De meter laat niet alleen je snelheid zien, maar brengt ook in beeld wat jouw gedrag oplevert. Voor elke bestuurder van een motorvoertuig die zich aan de maximale snelheid van 30 kilometer per uur houdt gaat er namelijk een paar cent in de spaarpot. In 4 weken tijd kan de buurt zo een mooi bedrag sparen. 

"Direct toen de paal er stond zag je dat mensen al langzamer gingen rijden, ik ben blij met deze positieve insteek. Het zijn toch meestal de bewoners van de wijk die zelf te hard rijden. Je kunt wel gaan roepen om meer bekeuringen maar ik wil niet die 'boze buurvrouw' zijn. We moeten als bewoners gewoon met elkaar zorgen voor een veilige buurt."

Mirjam Doorn - Buurtbewoner, tegen RTV Oost

De beloning

Het bedrag dat wordt opgehaald met de Safety-safe wordt goed besteed. Deze bewoners kozen voor een snelheidsmeter die automobilisten beloont met een 'smile' als ze zich aan de snelheid houden.