Moet je als motorrijder standaard iets te snel rijden?

Een beginnend motorrijder vroeg ons of je als motorrijder altijd 10-15 km/uur boven de maximumsnelheid moet rijden. Diegene had namelijk vernomen dat dit de verwachting is tijdens het rijexamen (AVD) en dat het ook veiliger zou zijn. Lees in dit artikel hoe wij hier tegenaan kijken. 

Vrouw op de motor

Maximumsnelheid geldt ook voor motorrijders

Het is belangrijk om te weten dat de maximumsnelheid altijd geldt, ook voor motorrijders. Je mag de maximumsnelheid alleen tijdelijk overschrijden als dat noodzakelijk is voor je veiligheid. Bijvoorbeeld, als je op een N-weg achter een vrachtwagen rijdt die 80 km/uur rijdt, kan het veiliger zijn om de vrachtwagen in te halen. Het grote obstakel beperkt je zicht en maakt je minder zichtbaar voor andere weggebruikers. Als je de vrachtwagen inhaalt, kun je tijdelijk de maximumsnelheid overschrijden om vervolgens in een veiligere positie terecht te komen. Na de inhaalmanoeuvre pas je je snelheid weer aan. Formeel kun je nog steeds een boete krijgen voor het overschrijden van de maximumsnelheid, maar in de praktijk zal dit in dit soort situaties zelden gebeuren omdat handhavers begrijpen dat het om een veilige positie gaat.

Snel versus vlot rijden

In een telefonisch gesprek met de beginnend motorrijder zei de rijinstructeur ook dat je snel moet rijden om te slagen bij het CBR. Dit is onjuist. Er is vaak verwarring tussen de termen 'snel' en 'vlot'. 'Vlot' betekent niet dat je snel moet rijden, maar dat je soepel en tactisch door het verkeer beweegt. Dit staat ook beschreven in de rijprocedure van het CBR.

Veilig en vlot motorrijden

Motorrijden is ontzettend leuk, maar je bent als motorrijder wel kwetsbaarder. Dit kun je compenseren door defensief te rijden en vlot te anticiperen op het overige verkeer. Als motorrijder moet je steeds de positie op de weg kiezen waar je goed zichtbaar bent, goed overzicht hebt en een vluchtroute hebt als er zich een gevaarlijke situatie voordoet. Dit voorkomt dat je in de dode hoek belandt, klem komt te zitten tussen voertuigen of onderuitgaat wanneer je plotseling moet remmen.

Zien en gezien worden

'Vlot' rijden betekent dus dat je gebruik maakt van de mogelijkheden van je motor en zekere keuzes maakt. Het is belangrijk om te bedenken dat ander verkeer vaak slecht je snelheid kan inschatten omdat je als motorrijder een smaller profiel hebt en vaak over het hoofd wordt gezien. Dit is niet met opzet, maar mensen zijn gericht op 'soortgenoten'. Dit fenomeen wordt mooi samengevat in het blog Zien en gezien worden op de motor van deRijder.

Kortom, als motorrijder hoef je niet standaard te snel te rijden. Het gaat erom dat je slim, tactisch en vlot door het verkeer beweegt, altijd binnen de geldende verkeersregels en met oog voor je eigen veiligheid en die van anderen.

Dit artikel is in samenwerking met de KNMV tot stand gekomen.