Studenten aan de slag voor een veilige schoolomgeving

Het VVN Lab zoekt continu naar innovatieve ideeën op het gebied van verkeersveiligheid. Hoe kunnen we bijvoorbeeld ouders motiveren hun kinderen lopend of met de fiets naar school te brengen? We vroegen het studenten van het NHL Stenden!

Veilig Verkeer Nederland veilige schoolomgeving school

De opdracht

Maar liefst 150 studenten Communication & Multimedia Design doen mee met deze leuke challenge, bedacht door onze innovatiecoördinator Rembert Sierksma. De opdracht? Ontwerp een campagne die ervoor zorgt dat ouders hun kinderen lopend of op de fiets naar school brengen, om bij te dragen aan een verkeersveilige schoolomgeving.

"Wat ik altijd zo tof vind aan werken met studenten is hun andere en frisse kijk op onze praktijk. Hoeveel we als VVN al weten en bedacht hebben, er zitten altijd nieuwe kleine pareltjes tussen die ons weer tot grotere ideeën kunnen brengen."

Rembert Sierksma – Innovatiecoördinator bij Veilig Verkeer Nederland

Aan de slag!

Na een introductie voor een volle collegezaal in Leeuwarden gingen de studenten - verdeeld over 26 groepjes - aan de slag. In 9 weken van een analyse via een brainstorm naar een concept! Vorige week was het dan eindelijk zover: de 7 beste groepjes (geselecteerd door een docent) presenteerden hun plannen online aan het VVN Lab. 

'Gun ze avontuur'

Henri, Ilse, James, Niek en Niels zijn de gelukkige winnaars met hun concept 'Gun ze avontuur'. Hun idee is gebaseerd op een goed doelgroeponderzoek. In plaats van kinderen te interviewen hebben ze hen gevraagd een tekening te maken van hoe zij het liefst naar school zouden gaan. Uit de analyse van de kindertekeningen kwam heel duidelijk naar voren dat de kinderen onderweg naar school zijn zien als een avontuur. Op de fiets, op skates, met een bal… Het winnende team richt zich daarom met name op de ouders en doen daarbij een oproep op hun gevoel: gun je zoon of dochter het avontuur!

We zijn blij met de mooie ideeën die alle studenten hebben aangedragen en bedanken hen en hun docenten voor hun inzet!

"Praktijkgerichtheid is een belangrijk element van ons onderwijsconcept. De langlopende samenwerking met Veilig Verkeer Nederland biedt keer op keer rijke opdrachten voor onze studenten waar ze ontzettend veel van kunnen leren."

Pauline Stoel - Docent bij NHL Stenden Hogeschool