5 tips voor een veilige schoolomgeving met het Univé Buurtfonds

De scholen gaan bijna weer beginnen. Samen met het Univé Buurtfonds vragen we de komende weken aandacht voor een veilige schoolomgeving. Welke tips pas jij al toe?

5 tips voor een veilige schoolomgeving

Bekijk hier de eerste video en volg het Univé Buurtfonds op Instagram voor alle tips.

1. Loop of fiets naar school

Veel (groot/oppas-)ouders brengen straks de kinderen weer naar school. Ons advies: kom lopend of met de fiets. Zo blijft de schoolomgeving rustiger. En heb je tegelijkertijd wat extra quality-time samen. Lees hier meer voordelen van lopen en fietsen naar school. Meer doen? Bekijk alle tips voor een veilige schoolomgeving.

2. Draag een fietshelm

Wist je dat een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60% vermindert? Nuttig dus om je (klein/oppas)kind een fietshelm te geven. En het goede voorbeeld te geven door er zelf ook een te dragen. Test je kennis om meer feitjes te ontdekken. Nog geen fietshelm? Bekijk hier tips voor de aanschaf.

3. Blijf uit de dode hoek

De dode hoek is een gevaarlijke plek. Zeker voor fietsers en voetgangers. Je blijft makkelijk uit de dode hoek met behulp van twee vuistregels:

  • Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen.
  • Houd tenminste 3 meter afstand van grote voertuigen.

Oefenen met kinderen? Speel dan de augmentedreality-game 'Uit de hoek'. Of lees meer over onze dodehoekles voor de basisschool. 

4. Ga MONO onderweg

Afleiding en verkeer gaan niet samen. Zet je telefoon op stil voor vertrek en berg hem op in je jas of tas. Bekijk ook onze andere tips.

5. Doe de VVN Fietscheck

Check of je fiets nog helemaal in orde is met de VVN Fietscheck. Is er iets stuk? Maak het zelf of breng 'm naar de fietsenmaker.

Het Univé Buurtfonds en Veilig Verkeer Nederland werken samen op de thema's buurtparticipatie en veilige schoolomgevingen. Univé heeft het Univé Buurtfonds opgericht om lokale projecten door buurtbewoners te helpen ontwikkelen en gemeenschapszin te stimuleren. Buurtbewoners daarvoor geen Univé-lid lid te zijn.