Verkeersveilige schoolomgeving

Je kent het wel, chaos bij school tijdens het halen en brengen. Overal kinderen, ouders, fietsers en auto’s. Veel kinderen worden daarom met de auto gebracht, dat zou veiliger zijn. Waardoor het juist onoverzichtelijker en onveiliger wordt. Bovendien leren kinderen hierdoor niet zelf meedoen aan het verkeer.

Verkeersveilige schoolomgeving

Verkeersprobleem bij school

De directe schoolomgeving is bij voorkeur autovrij en anders autoluw. Zo kunnen kinderen lopend en fietsend naar school en weer naar huis én leren ze zelf aan het verkeer meedoen. Hoe zorg je daarvoor, terwijl het bij school juist steeds drukker wordt met auto’s die kinderen komen brengen en halen?

Wil je kinderen laten opgroeien tot zelfstandige verkeersdeelnemers, dan is een verkeersveilige schoolomgeving dus superbelangrijk. Hoe krijg je de ouders hier in mee?  Laat ons je helpen met het project Verkeersveilige schoolomgeving.

Project Verkeersveilige schoolomgeving

We helpen je de verkeersveiligheid rondom jouw school te verhogen. Hiervoor betrekken we zowel  school, kinderen als ouders.   

Misschien vraag je je af of zo’n project op jouw school wel zal werken. Maar uit ervaring weten we dat zeker 85% van de ouders afspraken wil maken over het halen en brengen van kinderen. En dat gemiddeld 10 ouders per school actief willen meehelpen met het verbeteren van  de verkeersveiligheid. Door aan een verkeerswerkgroep deel te nemen of door te helpen bij acties.

Hoe werkt het?

Het project verkeersveilige schoolomgeving bestaat uit een aantal stappen:  

 • Verkeersfilm
  Samen met leerlingen maken we een verkeersfilm, waarin de kinderen vertellen wat zij lastig vinden, wat beter kan en welke oplossingen zij hebben voor de verkeersveiligheid rondom school. Deze film laten we aan de ouders zien.  
 • Onderzoek ouders
  Daarna vragen we de ouders wat zij ervan vinden en hoe zij hun kind(eren) brengen. Wat zijn hun ideeën en oplossingen? En willen zij meewerken aan de verkeersveiligheid bij school? 
 • Vervolgplan
  Ouders die willen meedenken of meedoen worden uitgenodigd voor een overleg om een vervolgplan te maken.  
 • Ansichtkaart
  Alle afspraken komen op een ansichtkaart. En we vragen de ouders zich hier aan te houden.  
 • Beloningsactie
  Goed gedrag wordt beloond tijdens een ludieke actiedag of -periode
 • Meten is weten
  Wat vinden de ouders? Hebben de acties geleid tot verbetering van de verkeersveiligheid? Dat wordt naderhand onderzocht.

Zorg voor een verkeersveilige schoolomgeving

Hoe veilig is het bij de basisschool van jouw kind(eren)? Zou dat best beter kunnen? Wij helpen je graag om daar werk van te maken. 

Neem contact op met Veilig Verkeer Nederland in jouw regio voor meer informatie. 

Veilig oversteken