Op de fiets naar school maakt de buurt blijer

Je kent het vast wel: drukte bij de basisschool als de kinderen gebracht en opgehaald worden. Overal kinderen, ouders, fietsers en automobilisten. Hoe fijn zou het zijn als het overzichtelijker, rustiger én veiliger voor de kinderen wordt. Daarom roepen wij ouders en kinderen op: kom lopend of op de fiets naar school. Zo wordt de schoolomgeving veiliger en doen kinderen belangrijke verkeerservaring op. 

Veilig Verkeer Nederland campagne meedoen is makkelijk

Wat jij kunt doen

Verkeer is mensenwerk. Daarom kan iedereen een steentje bijdragen aan veiligheid in het verkeer. Speciaal voor ouders en kinderen zijn deze vijf 'Vergeet me nietjes' die helpen voor meer veiligheid onderweg naar school.

 1. Spreek af op welke dagen jullie samen naar school lopen of fietsen. 
 2. Toch een keer met de auto naar school? Parkeer iets verderop en loop het laatste stukje.
 3. Parkeer waar het mag en waar je kind veilig kan uitstappen. 
 4. Veel samen oefenen helpt je kind naar zelfstandige verkeersdeelname. Leer je kind over verkeer met onze leuke materialen.
 5. Wordt je kind wat ouder? Bespreek dan thuis hoe je omgaat met smartphonegebruik in het verkeer en hoe je kind om kan gaan met groepsdruk. 

Meer doen? Download de toolkit

Vind jij dat de verkeersveiligheid in de omgeving van de school beter moet? En wil je je daar samen met andere ouders voor inzetten? Download dan onze gratis toolkit met materialen. Hiermee helpen we je om in kaart te brengen hoe andere ouders denken over het verkeer in de buurt van school. Daarna krijg je van ons advies over hoe je samen met school en andere ouders een actieplan maakt voor een verkeersveilige schoolomgeving.

  “We weten dat ouders hun kinderen voornamelijk met de auto naar school brengen om vervolgens in één keer door te kunnen rijden naar hun werk. Nu mensen meer thuiswerken, wordt dit minder relevant. Daarnaast levert thuiswerken vaak tijdwinst op door het wegvallen van woon-werkverkeer: genoeg mogelijkheden dus om kinderen vaker met de fiets of lopend naar school te brengen.”

  Evert-Jan Hulshof - directeur Veilig Verkeer Nederland

  Wat Veilig Verkeer Nederland doet

  We helpen de verkeersveiligheid rondom scholen te verhogen. Hiervoor betrekken we zowel school, kinderen als ouders. Uit evaluaties weten we dat zeker 85% van de ouders afspraken wil maken over het halen en brengen van kinderen. En dat gemiddeld 10 ouders per school actief willen meehelpen met het verbeteren van  de verkeersveiligheid. Door aan een verkeerswerkgroep deel te nemen of door te helpen bij acties. Wij faciliteren daarnaast ruim 3.200 VVN Verkeersouders die zich inzetten voor praktische verkeerslessen en verkeersveiligheid op de school van hun kind.

  Vroeger en nu

  Kijken we naar het verkeer dan is er de afgelopen decennia een hoop veranderd!

  'Kinderen gingen vooral te voet naar school'

  Samen met het kwieke echtpaar Jaap (92) en Truus (87) spoelen we daarom even terug naar vroeger. Hoe zorgden zij ervoor dat hun kinderen veilig over straat gingen?

  Meedoen is makkelijk truus.jpg

  'Veilig naar school? Vergeet de auto, pak de fiets!'

  En hoe gaat dat nu? Maud, moeder van Amé (9), vertelt waarom het zo belangrijk is de auto thuis te laten.

  Meedoen is makkelijk ame.jpg

  Verkeersveiligheid voor kinderen

  Drukte bij basisscholen bij het brengen en halen van kinderen is een veelgehoord probleem. En dat terwijl je juist verwacht dat het in de omgeving van scholen, waar altijd veel kinderen zijn, veilig is. Uit onderzoek van Geodienst RUG en RTL blijkt dat er in drie jaar tijd 10.000 verkeersongelukken gebeurden rondom scholen (in de periode 2014-2017). Uit de flitspeiling van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat slechts 46% van de ouders het verkeer veilig vindt voor hun kinderen. Ouders vinden het erg spannend om hun kinderen -letterlijk en figuurlijk- los te laten in het verkeer. 

  80% van de kinderen gaat fietsend naar school als ouders de route veilig vinden
  Kinderen leren van voorbeeldgedrag en door zelf te ervaren

  Meedoen is makkelijk 

  Met onze campagne Meedoen is makkelijk willen we iedereen enthousiasmeren om bij te dragen aan meer verkeersveiligheid. Ga jij in weer en wind op de fiets, hou je echt van autorijden of pak je de scooter? Of ga je liever op een heel andere manier op pad? Hoe je je ook voortbeweegt, zodra je de deur uitstapt zit je in het verkeer. En dus is het aan jou om het verkeer een stukje veiliger te maken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Geef richting aan als je af wilt slaan. Zet je fietslicht aan. Rij rustig door de woonwijk. Breng je kinderen vaker met de fiets of lopend naar school. Makkelijk toch?