AAN in het donker

Fiets je met fietsverlichting aan, dan verklein je de kans op kleerscheuren. Je valt dan namelijk meer op en ook zie jij de weg voor je een stuk beter. Gelukkig gaan de meeste fietsers goed zichtbaar over straat. Sta jij ook AAN? Op deze pagina ontdek je hoe je meedoet en hoe je anderen helpt veilig thuis te komen. 

Bijna alle fietsers (95%) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. In het donker en bij slecht zicht is het dan ook verplicht verlichting te voeren. Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, maar vaste fietsverlichting heeft veel voordelen. Daarom zijn wij hier voorstander van.

Hoe val jij op?

Je kan zelf al veel doen om lekker op te vallen in het verkeer.

1. Zet je fietslicht aan

Meedoen is makkelijk! Een handige cue is de straatverlichting. Staat deze aan? Dan is het tijd je fietsverlichting aan te zetten. Ook bij regen of mist is verlichting verplicht.

2. Check je fiets

Is jouw fietsverlichting en -reflectie in orde? Je controleert het gemakkelijk met de VVN Fietscheck. Is je verlichting kapot? Repareer het zelf of breng je fiets naar de fietsenmaker, zodat je weer veilig onderweg kunt.

3. Val op met je kleding

Bij regen, schemering en in het donker valt felle​ of lichtgekleurde kleding het beste op. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen. Lees alle tips.

De regels voor fietsverlichting

Waar voldoet correcte verlichting aan? Mag je verlichting knipperen? Waar kun je losse lampjes aan bevestigen?

Fietsverlichting

Gebruik de nieuwe fietslichttellen-app bij jouw actie

Heb je al een fietslichttellenactie in de planning staan? Dan is deze app een zeer mooie aanvulling! Gebruik de app om makkelijk en snel te tellen. Na afloop van de actie heb je direct inzicht in het aantal deelnemers en hoe het met de fietsverlichting was gesteld. Deze cijfers kan je heel goed gebruiken bij jouw communicatie over de actie. Zo krijgen wij samen steeds beter inzichtelijk waar extra aandacht voor fietsverlichting nodig is.

fietsverlichting aanzetten

Repareer je fietsverlichting

Balen hè, als je vaste fietsverlichting kapot is? Gelukkig is dit heel gemakkelijk te repareren. Fietsenmaker Jacco legt je uit hoe!

Veilig Verkeer Nederland fiets repareer verlichting reparatie batterij naafdynamo maken repareren stappenplan uitleg

Actiepakket fietslichtactie

Met het gratis actiepakket organiseer je heel eenvoudig een fietsverlichtingscontrole. In het pakket vind je o.a. controlelabels, gepersonaliseerde posters en een leuke gadget voor iedere fietser. De actiepakketten zijn helaas uitverkocht voor 2023.

 

fietsverlichting

AAN in het donker

Wij ondersteunen de overheidscampagne AAN in het donker.