Fietsverlichting

Uit onderzoek blijkt dat 34% van de fietsers geen of geen volledige fietsverlichting voert. Terwijl dat wel heel belangrijk is om zelf goed te zien én gezien te worden door andere weggebruikers. Hoe zit het met de wettelijke regels van fietsverlichting? En hoe zorg je dat je opvalt in het verkeer? Je leest het hier! 

Veilig Verkeer Nederland fietsverlichting fiets zichtbaarheid

Wettelijke regels

Een fiets hoeft volgens de wet geen verlichting te hebben, maar je moet wel verlichting voeren in het donker en bij slecht zicht. Je kunt een boete krijgen als je fietsverlichting niet in orde is. Wat Veilig Verkeer Nederland betreft, heeft elke fiets gewoon verlichting. Wel zo veilig!

En hoe zit het met losse fietslampjes?

Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, maar Veilig Verkeer Nederland is voorstander van het gebruik van vaste fietsverlichting en deze te bevestigen op een logische plek. Bij vaste fietsverlichting is het wel belangrijk dat de verlichting het keurmerk heeft. Op de website van Stichting RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) vind je tips, wetenswaardigheden en de merken die het keurmerk hebben. Mocht je toch gebruik maken van losse lampjes, dan geldt: Wit of geel licht voor. Rood licht achter. De lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen. De lampjes moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen. De lampjes mogen niet knipperen. Je mag de losse lampjes vastmaken aan kleding of op je tas. Je mag de lampjes alleen vastmaken op het bovenlichaam. Je mag dus geen lampjes op hoofd, armen of benen vastmaken.

Wanneer doe je je licht aan?

Zeker overdag doen veel fietsers geen fietslicht aan. Ze zien toch nog genoeg? Ze beseffen niet dat door anderen gezien worden veel belangrijker is. Doe je fietslicht in ieder geval aan als: de straatverlichting aangaat; andere fietsers het licht aanhebben; de etalageverlichting gaat branden. Spreek dit ook af met je kind(eren)! Als kinderen meerijden in de auto, kun je hen er op wijzen hoe slecht een fietser zonder licht te zien is. Doe dat regelmatig en het liefst in het donker ’s avonds en bij slecht zicht overdag.

Nóg beter opvallen

Check je fiets!

Fietsen hebben reflectoren en verlichting. Controleer of alle reflectoren op de fiets zitten en of de verlichting werkt. In onze checklist fietsverlichting vind je alle fietseisen.

Opvallen kan ook met kleding

Bij regen, schemering en in het donker valt felle​ of lichtgekleurde kleding het beste op. Bij mist overdag zie je donkergekleurde kleding​ het beste. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen.

Aan de keukentafel

Heb je kinderen? De PAW patrol herfsteditie is uit! Wanneer is een fiets veilig? En hoe val je op in het verkeer, als het vroeger donker wordt? Je leest het allemaal in de nieuwe PAW patrol folder. Download hem gratis!