Rij MONO

Veilig Verkeer Nederland is partner in de overheidscampagne MONO: als je rijdt, focus je op het verkeer. Je bent ongestoord onderweg, zonder afleiding van je smartphone. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm.  

Man stapt af van zijn fiets om te bellen

MONO: ongestoord onderweg

De smartphone is één van de grootste verleidingen onderweg. Iedereen zal herkennen dat je heel makkelijk afgeleid raakt als je gebeld wordt of een berichtje verstuurt terwijl je achter het stuur zit. Er is wel een makkelijke oplossing: zet je smartphone op stil. Zo raak je niet afgeleid en kun je je concentreren op de weg. Rij MONO, fiets MONO. Dat is waar MONO voor staat: ongestoord onderweg.

'Fiets en rij MONO!'

Afleiding door smartphonegebruik 

Gebruik je je smartphone op de fiets of tijdens het autorijden, dan moet je je aandacht verdelen tussen je telefoon en het verkeer. Je ziet niet goed wat er om je heen gebeurt. Je mist borden en tekens op de weg. En je reageert minder snel op andere weggebruikers. Vooral in onverwachte situaties kan dat natuurlijk levensgevaarlijk zijn. Lees meer over de risico's van afleiding door smartphonegebruik.

Hoe je je focus op de weg houdt

Belangrijk dus om je aandacht bij de weg te houden. Er zijn apps die je kunt installeren die je daarbij helpen. Of nog makkelijker: zet je telefoon op stil als je onderweg bent. Veilig Verkeer Nederland biedt daarnaast lesprogramma's voor scholieren en ook op je werk kun je met onze ondersteuning aandacht besteden aan MONO rijden. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje: 

1. Zet je telefoon op stil

Zet je telefoon op stil of in de vliegtuigmodus. Veel smartphones hebben ook een functie om MONO te rijden. Kijk hier hoe je dat instelt voor Iphone en voor Android.

2. Laat anderen weten dat je onderweg bent

App voor vertrek dat je onderweg bent, of zet het in je werkagenda. Zo weten je vrienden, collega's en familie dat je even niet bereikbaar bent. 

3. Navigeer alleen met telefoonhouder

Gebruik je je telefoon voor navigatie? Gebruik dan een telefoonhouder zodat je je handen aan het stuur kunt houden. 

4. Op school: verkeersles over afleiding

Je kunt beter iets goed aanleren dan dat je later weer moet afleren. Daarom is groep 7 en 8 het uitgelezen moment om kinderen bewust te maken van de risico’s van afleiding in het verkeer. Met onze lessen Doe meer met MONO en Wheelie Pop wordt dat een ervaring waar de kinderen thuis niet uitgepraat raken! 

5. Op het werk: MONO rijden

Je medewerkers en klanten hebben dagelijks te maken met verkeer en verkeersveiligheid. Het kan je dan ook veel opleveren als je verkeersveiligheid onderdeel maakt van je (MVO-)beleid. Met ons aanbod geef je heel eenvoudig een concrete invulling aan dat beleid. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan MONO rijden

7 feitjes over MONO fietsen

De smartphone links laten liggen in het verkeer: hoe doe je dat? In deze video vraagt Michael het aan fietsers op straat én onze gedragsonderzoeker Anne.

MONO Veilig verkeer nederland michael de roos feitjes fietsen smartphone fiets

Veilig Verkeer Nederland en MONO

Veilig Verkeer Nederland is partner in de MONO-campagne, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Wij zetten weggebruikers aan het denken over de risico’s van smartphonegebruik in het verkeer. En wij helpen hen om de verleiding van de smartphone onderweg te minimaliseren, bijvoorbeeld met behulp van de Interpolis AutoModus app. Voor kinderen hebben wij lesprogramma’s en games ontwikkeld om te ervaren hoe gevaarlijk afleiding door je smartphone in het verkeer is.