Rij Mono

Veilig Verkeer Nederland is partner in de overheidscampagne MONO: als je rijdt, focus je op het verkeer. Je bent ongestoord onderweg, zonder afleiding van je smartphone. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm.  

MONO: ongestoord onderweg

De smartphone is één van de grootste verleidingen onderweg. Iedereen zal herkennen dat je heel makkelijk afgeleid raakt als je gebeld wordt of een berichtje verstuurt terwijl je achter het stuur zit. Er is wel een makkelijke oplossing: zet je smartphone op stil. Zo raak je niet afgeleid en kun je je concentreren op de weg. Rij MONO, fiets MONO. Dat is waar MONO voor staat: ongestoord onderweg.

Afleiding door smartphonegebruik 

Gebruik je je smartphone op de fiets of tijdens het autorijden, dan moet je je aandacht verdelen tussen je telefoon en het verkeer. Je ziet niet goed wat er om je heen gebeurt. Je mist borden en tekens op de weg. En je reageert minder snel op andere weggebruikers. Vooral in onverwachte situaties kan dat natuurlijk levensgevaarlijk zijn. Lees meer over afleiding door smartphonegebruik.

Wist je dat?

  • 10 miljoen Nederlanders hebben een smartphone. De helft daarvan gebruikt de smartphone in het verkeer.
  • Het gebruik van de smartphone leidt in het Nederlandse verkeer tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar.
  • Lees of schrijf je een bericht op je smartphone, dan is het ongevalsrisico 6x groter.
  • Vooral binnenkomende berichten zijn een grote verleiding.
  • Je kan jezelf kan beschermen tegen deze verleiding door te zorgen dat je geen berichten of notificaties binnen krijgt. Zet je telefoon op stil!

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Veilig Verkeer Nederland en MONO

Veilig Verkeer Nederland is partner in de MONO-campagne, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Wij zetten weggebruikers aan het denken over de risico’s van smartphonegebruik in het verkeer. En wij helpen hen om de verleiding van de smartphone onderweg te minimaliseren. Voor kinderen hebben wij lesprogramma’s en games ontwikkeld om te ervaren hoe gevaarlijk afleiding door je smartphone in het verkeer is.

Verkeersles over afleiding in het verkeer 

Je kunt beter iets goed aanleren dan dat je later weer moet afleren. Daarom is groep 7 en 8 het uitgelezen moment om kinderen bewust te maken van de risico’s van afleiding in het verkeer. Met onze lessen wordt dat een ervaring waar de kinderen thuis niet uitgepraat raken! 

Op de fiets? Even niets… 

De kinderen ervaren in deze les zelf hoe moeilijk het is om twee dingen tegelijk te doen. Ze discussiëren over de risico’s van afleiding in het verkeer én bedenken zelf wat mogelijke oplossingen zijn. Met dit lespakket gaan de kinderen echt actief aan de slag met het onderwerp afleiding in het verkeer door mobieltjes.    

Veilig verkeer Nederland Op de fiets even niets

Wheelie Pop

Hoe kan je kinderen beter interesseren voor verkeer dan met een game? WheeliePop is meer dan alleen maar een superleuk spel! Speel de game en werk tegelijkertijd aan bewustzijn over het gebruik van de telefoon op de fiets. Én aan daadwerkelijke gedragsverandering. Gratis beschikbaar in de appstores, en met onze handleiding kun je kiezen uit 5 spelvormen die je kunt gebruiken in de verkeersles.  

Veilig Verkeer Nederland WheeliePop smartphone afleiding game app

MONO in jouw bedrijf

Je medewerkers en klanten hebben dagelijks te maken met verkeer en verkeersveiligheid. Het kan je dan ook veel opleveren als je verkeersveiligheid onderdeel maakt van je (MVO-)beleid. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan MONO rijden.

Mono auto