Rij mobielvrij, rij MONO

In het verkeer heb je je volledige aandacht nodig. Laat je daarom niet afleiden door je telefoon en zet 'm voor vertrek op 'niet storen'. Zo ga je ongestoord onderweg en maak je van je rit een rustmoment. Hoe heerlijk is dat?

Man stapt af van zijn fiets om te bellen

Uitingen van de MONO-campagne heb je vast weleens voorbij zien komen. Met deze campagne vragen we iedereen ongestoord onderweg te gaan. Zo verkleinen we samen de kans op ongelukken. Waar MONO voor staat? Letterlijk betekent het één of alleen. Onderweg houden we ons dus met één ding bezig. Juist. Het verkeer.

Afleiding door smartphonegebruik

Maar liefst 70% van de Nederlanders vindt het onacceptabel en gevaarlijk een smartphone te gebruiken in het verkeer. Niet zo gek, want gebruik je je telefoon onderweg, dan neemt je waarnemingsvermogen, je inschattingsvermogen én je reactievermogen af. Lees alles over de risico's van afleiding door een smartphone in het verkeer

Zó ga je ongestoord onderweg

MONO rijden is misschien even wennen, maar het is héél fijn en makkelijk: zet je telefoon op 'niet storen' of leg hem uit het zicht. En we hebben meer tips voor je.

MONO Veilig Verkeer Nederland smartphone tips.jpg

MONO voor kinderen

Jong geleerd is oud gedaan. Met de gratis game Wheelie Pop leert je (klein)kind inkomende berichtjes en belletjes op de fiets te negeren. Wil je op school aandacht besteden aan afleiding door smartphonegebruik? Met de special Doe meer met MONO leren kinderen uit groep 7 en 8 op speelse wijze over de voordelen van fietsen zonder afleiding.

MONO op het werk

Ongeveer een derde van de gereden kilometers in Nederland bestaat uit zakelijk verkeer. Wil je jouw collega's of medewerkers bewuster maken de risico's van telefoongebruik tijdens het autorijden? Laat je inspireren door het platform MONO-zakelijk.

7 feitjes over MONO fietsen

De smartphone links laten liggen in het verkeer: hoe doe je dat? In deze video vraagt Michael het aan fietsers op straat én onze gedragsonderzoeker Anne.

MONO Veilig verkeer nederland michael de roos feitjes fietsen smartphone fiets

Veilig Verkeer Nederland en MONO

Veilig Verkeer Nederland is partner in de MONO-campagne, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wij zetten weggebruikers aan het denken over de risico’s van smartphonegebruik in het verkeer. En wij helpen hen om de verleiding van de smartphone onderweg te minimaliseren, bijvoorbeeld met behulp van apps die ervoor zorgen dat je telefoon je onderweg niet afleidt. Voor kinderen hebben wij lesprogramma’s en games ontwikkeld om te ervaren hoe gevaarlijk afleiding door je smartphone in het verkeer is.

'Fiets en rij MONO!'