Verkeersregels voor automobilisten

Er zijn zo’n 8,5 miljoen personenauto’s in Nederland. Bijna een derde van alle verkeersslachtoffers in 2022 was inzittende van een personenauto. Tijd voor wat feiten en cijfers over autogebruik in Nederland.

Top 5 verkeersregels in de auto

  1. In de auto is het niet toegestaan om je telefoon (of ander mobiel device) te gebruiken. Ga ongestoord onderweg en rij MONO.
  2. Rij niet harder dan toegestaan en pas je snelheid aan op kwetsbare weggebruikers: een relaxte rijder maakt de buurt blijer. Hou in de schoolomgeving en nadat de scholen weer zijn begonnen extra rekening met lopende en fietsende kinderen.
  3. Je mag als automobilist niet meer dan 0,5 promille (ongeveer twee glazen) alcohol in je bloed hebben. Als je alcohol drinkt vermindert je rijvaardigheid. Daarom zeggen wij: 100% Bob, 0% op.
  4. Verkeer (waaronder voetgangers!) dat zich op dezelfde weg als jij bevindt mag voor als zij rechtdoor gaan en jij af wilt slaan. 
  5. Voetgangers op een zebrapad mogen altijd voorgaan. Als bestuurder moet je ook personen die zich moeilijk voortbewegen en blinden die lopen met een witte stok met een of meerdere rode ringen, voor laten gaan. 

Test je kennis

Is jouw kennis over de verkeersregels voor automobilisten up-to-date? Doe de gratis online quiz. De quiz bestaat uit vragen met duidelijke foto’s van allerlei verkeerssituaties. Na het beantwoorden van een vraag zie je direct het goede antwoord met uitleg. Zo fris je in enkele minuten je kennis op!

Veilig Verkeer Nederland VVN Opfrisquiz Auto online opfrissen kennis

Veelgestelde vragen