Waarom is zoveel mogelijk rechts rijden belangrijk?

Verkeersregels

Tijdens onze rijlessen hebben we het allemaal geleerd; inhalen op de snelweg doe je op de linkerbaan. Heb je de manoeuvre uitgevoerd, dan ga je weer zoveel mogelijk rechts rijden. En die regel is er niet voor niets…  

Snelweg

Veel mensen ergeren zich aan automobilisten die onnodig links blijven rijden op de auto of autosnelweg. De ‘linksplakkers’ hebben het misschien niet door, ze zijn wellicht afgeleid of vergeten terug te gaan naar rechts. Maar dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Immers, om deze bestuurder in te kunnen halen, moet het achteropkomend verkeer niet één, maar twee banen naar links. Ook wekt het bij medeweggebruikers agressie op en nodigt het uit om rechts in te halen. Dit zorgt natuurlijk voor gevaarlijke situaties.  

Doorstroming  

Wat de reden van onnodig links rijders ook is, ze belemmeren de doorstroming van het verkeer. En die doorstroming is op onze, toch al drukke wegen, van groot belang. De boete voor onnodig links rijden op de snelweg is daarom dan ook hoog: namelijk 270 euro. 

Hoe zat het ook alweer 

Zoveel mogelijk rechts rijden komt de verkeersveiligheid dus ten goede. Rijinstructeurs hanteren de regel: blijf niet langer dan 10 seconden op de linkerrijstrook rijden nadat je een voertuig hebt ingehaald. Keer na je inhaalmanoeuvre weer terug naar de meest rechter rijbaan. Rechts inhalen omdat een automobilist onnodig links blijft rijden, is uiteraard verboden, ook wanneer je op de spitsstrook rijdt. De boete voor rechts inhalen is 300 euro. 

Meer weten over verkeersregels? Bekijk hier de belangrijkste regels voor automobilisten.

Meer adviezen over veilig en prettig blijven autorijden?

Bekijk Tips en hulpmiddelen of Kennis opfrissen!