Verkeersregels voor fietsers

Er zijn in Nederland meer fietsen dan inwoners. Nederland is met recht een fietsland dus. Het fietsverkeer is, met de komst van e-bikes, speed pedelecs en steeds meer snorfietsers, flink uitgebreid. En terecht, want fietsen is gezond, leuk en makkelijk. Hieronder vind je belangrijkste verkeersregels.

Vader maakt fietshelm vast bij dochter achterop de fiets

Top 5 verkeersregels op de fiets

  1. Op de fiets is het niet toegestaan om je telefoon (of ander mobiel device) te gebruiken. Ga ongestoord onderweg en fiets MONO
  2. Sta AAN in het donker. Bekijk alle tips en regels voor fietsverlichting.
  3. Verkeer (waaronder voetgangers!) dat zich op dezelfde weg als jij bevindt mag voor als zij rechtdoor gaan en jij af wilt slaan. 
  4. Als fietser ben je ook een bestuurder. Dat betekent dat je verplicht bent om richting aan te geven. Dat doe je door je hand uit te steken. Vergeet daarbij niet eerst over je schouder te kijken om te zien of er geen ander verkeer aankomt. 
  5. Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wel raadzaam. Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel bij een botsing of val met 70% vermindert? Lees alles over de voordelen van een fietshelm.

Test je kennis

Is jouw kennis over de verkeersregels voor fietsers up-to-date? Doe de gratis online quiz. De quiz bestaat uit vragen met duidelijke foto’s van allerlei verkeerssituaties. Na het beantwoorden van een vraag zie je direct het goede antwoord met uitleg. Zo fris je in enkele minuten je kennis op!

Veilig Verkeer Nederland VVN Opfrisquiz Fiets online opfrissen kennis

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur een mailtje naar verkeersvragen@vvn.nl.

Wie mogen er allemaal op het fietspad?

Fietspaden worden steeds drukker. Welke weggebruikers kun je eigenlijk tegenkomen op het fietspad?

Onverplicht en verplicht fietspad en verplicht bromfietspad Veilig Verkeer Nederland

Welke fietspaden bestaan er?

Van fietssuggestiestrook tot fietsstraat. Wat zijn de verschillen en de regels per fietspad? Verkeerskundige Freek Smit vertelt er meer over.

Veilig Verkeer Nederland fietsen 50-plussers blijf veilig onderweg

Wat is het verschil tussen e-bikes en speed pedelecs?

E-bike versus speed pedelec. Wat is het nu eigenlijk verschil tussen deze fietsen en de regelgeving ervoor? Verkeerskundige Freek Smit geeft antwoord!

Vraag het Freek e-bike speed pedelec verschil veilig verkeer nederland verkeersveiligheid vvn.jpg

Wat zijn de regels voor voorrang en afslaan op de fiets?

Hoe zat het ook alweer? We zetten de regels voor je op een rij.

Veilig Verkeer Nederland fiets voorrang afslaan fietser e-bike

Waar voldoet een veilige fiets aan?

Veilig fietsen begint bij een veilige fiets. Maar waar voldoet een veilige fiets aan?

Veilig Verkeer Nederland fietslamp repareren

Wat doet Veilig Verkeer Nederland?

We fietsen veel in ons land. Veilig Verkeer Nederland wil fietsgebruik bevorderen. Fietsen is natuurlijk gezond en houdt mensen mobiel. En we willen dat kinderen - veel meer nog dan nu - fietsend aan het verkeer deelnemen. Eerst onder begeleiding van een ouder, en later zelfstandig. Dit draagt bij aan een veilige schoolomgeving. En hoe meer je oefent in het echte verkeer, hoe meer verkeerservaring je opdoet. Wij stimuleren dat met het VVN Verkeersexamen, verkeerslessen op school en door (groot)ouders aant e moedigen kinderen te leren over verkeer.

Meer lezen: