Een veilige fiets is het halve werk: checklist voor je fiets

Wie veilig wil fietsen, zorgt voor een veilige fiets. Maar waar voldoet een veilige fiets aan? Hieronder delen we een handige checklist.

Veilig Verkeer Nederland fietslamp repareren

Handremmen en stuur 

Je kunt je fiets zelf controleren of naar de fietsenmaker brengen. Doe je de fietscheck zelf? Kijk dan eerst of je stuur en of je handremmen goed vastzitten. Doet je bel het nog? En werken beide handremmen of je terugtraprem goed?   

Verlichting en reflectie 

De verlichting is natuurlijk erg belangrijk. Check of je voor- en achterlicht goed werkt. Zit je koplamp goed vast en straalt het witte/gele licht recht naar voren? Het achterlicht moet goed naar achteren stralen en rood licht geven. Aan de achterkant van je fiets is ook een rode reflector verplicht. Is die nog in orde? Ook zijreflectie helpt je om op te vallen. De banden hebben cirkelvormige reflectie of er zitten witte of gele reflectoren aan de wielen, minimaal één per wiel. 

Wielen 

Zijn je wielen nog in orde en zitten al je spaken nog goed vast? Heb je nog voldoende profiel op je banden en zijn ze goed opgepompt? Goed opgepompte banden zorgen ervoor dat je makkelijker fietst en goede grip hebt. Zeker bij slecht weer is dit heel belangrijk.

Waar voldoet een veilige fiets aan?

Zadel 

Het goed afstellen van het zadel is belangrijk en zorgt voor balans. Zet hem op de hoogte waarbij je met beide voeten de grond raakt en stevig staat. Zorg er natuurlijk ook voor dat je zadel goed vastzit en niet heen en weer kan bewegen. Meer weten? Lees alle tips over een goede balans op de fiets.

Trappers  

Bij de trappers is het belangrijk dat ze niet te glad zijn. Een goed profiel zorgt voor goede grip. Kijk gelijk ook de reflectie in de trappers na. Beide trappers behoren twee gele reflectoren te hebben.  

Ketting 

De ketting moet goed afgesteld zijn; niet te slap, niet te strak. Tip: Heb je een open kettingkast en draag je een wijde broek of lange rok? Gebruik dan een broekclip of band zodat de broek niet tussen de ketting kan komen.

Doe de fietscheck met je (klein)kind

Met de online fietscheck controleer je makkelijk of je fiets in orde is. Je doorloopt de punten en je ziet meteen waar verbetering nodig is.

Veilig Verkeer Nederland vrijwilliger

Meer adviezen over veilig en prettig blijven fietsen? Bekijk tips en hulpmiddelen, verkeersregels voor fietsers of fris je kennis op!