Verkeersregels

Lopen is fijn en gezond. Het is de meest basale vorm van verplaatsen. Maar let wel op, want als voetganger ben je behoorlijk kwetsbaar in het verkeer. 

Nog niet aan de wandel geslagen? Lees zeven voordelen van een ommetje.

Top 4 verkeersregels voor voetgangers

  1. De voorrangsregels voor bestuurders gelden niet voor voetgangers. Je mag als voetganger voorgaan in situaties waarop je rechtdoor gaat op dezelfde weg of als je blind, slechtziend of moeilijk ter been bent. 
  2. Als er geen stoep of voetpad is, mag je gebruikmaken van het fiets- of bromfietspad. Ontbreken die ook? Dan mag je op de uiterste zijde van de rijbaan lopen of in de berm. Kies daarbij de kant die het veiligst is.
  3. Voetgangers die zich verplaatsen met behulp van voorwerpen (zoals skeelers, een step of een skelter) blijven voetganger. Wel geldt er voor hen een uitzondering voor de plek op de weg.
  4. Kanalisatiestrepen geven aan waar voetgangers en fietsers kunnen oversteken. Je mag hier niet voorgaan, omdat de kanalisatiestrepen geen wettelijke status hebben, zoals bijvoorbeeld een zebrapad.

Test je kennis

Is jouw kennis over de verkeersregels voor voetgangers up-to-date? Doe de gratis online quiz. De quiz bestaat uit vragen met duidelijke foto’s van allerlei verkeerssituaties. Na het beantwoorden van een vraag zie je direct het goede antwoord met uitleg. Zo fris je in enkele minuten je kennis op!

Veilig Verkeer Nederland VVN Opfrisquiz Voetganger online opfrissen kennis

Speel het Oversteekspel

Kinderen moeten de vaardigheden nog leren die nodig zijn om veilig over te steken. Zoals kijkgedrag en het inschatten van gevaarlijke situaties. Oefenen is de beste manier om verkeerservaring op te doen. Speel het oversteekspel en bekijk tips om jouw (klein)kind te leren oversteken.

Veilig Verkeer Nederland oversteekspel

Voetgangersvoorzieningen 

Iedereen, van jong tot oud, moet veilig lopend over straat kunnen. Goede en veilige voetgangersvoorzieningen zijn daarom essentieel. De positie van voetgangers wordt nu nog vaak vergeten in het verkeersbeleid. Veelal vallen die besluiten in het nadeel uit van de voetganger omdat voor ‘concurrerende' belangen wel een beleid is vastgesteld. De positie van de voetganger moet verstevigd worden door in ieder verkeersveiligheidsplan de voetganger als volwaardige verkeersdeelnemer mee te nemen. 

Voetgangers zijn kwetsbaar. Ze bewegen zich, net als fietsers, onbeschermd door het verkeer. Vooral lopende kinderen en 75-plussers lopen een groot risico in het verkeer, waarbij kinderen relatief vaak zwaar gewond raken en ouderen relatief vaker komen te overlijden. 

De meeste ongevallen met voetgangers gebeuren tijdens het oversteken. Daarom zijn veilige oversteekvoorzieningen van groot belang voor hun veiligheid. Uit onderzoek is gebleken dat zebrapaden relatief veilige oversteekvoorzieningen zijn. Goed beleid rondom zebrapaden en andere oversteekvoorzieningen voor voetgangers is dan wel belangrijk.

Veelgestelde vragen