1. Elke stap telt
Wist je dat niet alleen je lichaam blij wordt van een ommetje, maar dat ook je hersenen een sprongetje bij elke stap maken? Na een wandeling ben je namelijk productiever en energieker. Maak dus tijdens je (werk)dag een wandeling, zodat je bij thuiskomst weer fris verder kunt.
2. Onthaasten
We ervaren allemaal wel eens stress. Ook daar biedt wandelen de oplossing. Wie wandelt ontstresst, onthaast en verbetert de creativiteit. Hoe dat zit? Door beweging verbetert de werking van signaalstoffen in de hersenen. Hierdoor gaat de communicatie tussen hersencellen steeds soepeler. Best belangrijk voor je bovenkamer dus, dat bewegen.
3. Leerzaam en leuk
Samen met je (klein)kind een frisse neus halen is niet alleen gezond en leuk, maar ook leerzaam en een goede aanvulling op de verkeerslessen die op school gegeven worden. Maak van je wandeling bijvoorbeeld eens een spelletje: hoeveel verkeersborden kom je tegen en wat betekenen ze? Die haaientanden op de weg, waar staan ze nou eigenlijk voor? Waar kan je veilig oversteken?
4. Loop je gezond
We zijn wereldwijd gaan zitten, zo weet hoogleraar neuropsycholoog Erik Scherder ons te vertellen. En dat zitten, zo vertelt deze kenner, brengt gezondheidsproblemen zoals overgewicht en suikerziekte met zich mee. Dat wandelen overgewicht tegengaat, zal iedereen begrijpen, maar wist je dat lopen ook je immuunsysteem versterkt, gewrichtspijn verlicht en zorgt voor een betere nachtrust? Wandelen kent dus een hoop voordelen. En het leuke is, als je eenmaal begint, wordt het al snel een fijne gewoonte en wil je nooit meer anders.
5. Schoenen aan en gaan
Nog een voordeel van wandelen; lopen is goedkoop, meer dan een stel lekkere gympjes heb je niet nodig. En ook zo fijn, je kunt het doen wanneer je maar wilt. Alleen, om even rustig tot jezelf te komen, of gezellig samen om bij te kletsen. Bijkomstig voordeel van samen wandelen; mocht de comfortabele bank lonken, dan heb je een stok achter de deur om toch naar buiten te gaan. Je maatje wacht immers op je.
6. Loop je gelukkig
Iedereen heeft weleens een mindere dag. Uit onderzoek is gebleken dat negatieve gedachten duidelijk verminderen door een wandeling. Een blokje om stimuleert je hersenen namelijk om endorfine aan te maken, het gelukshormoon met een antidepressieve werking. Dit heerlijke stofje geeft je een euforisch gevoel. Wie wil dat nou niet?
7. Maak je buurt veiliger
Als er nou één buurt veilig moet zijn, dan is het wel de omgeving van basisscholen. Tijdens de ‘spitsuren’ is het hier een komen en gaan van ouders en kinderen. Velen mét auto. Zou het niet mooi zijn als ouders die hun kind wegbrengen wat vaker de benenwagen zouden pakken? Dat maakt de schoolomgeving niet alleen overzichtelijker, veiliger en schoner, je begint de dag ook lekker gezond. Door een ochtendwandeling stap je letterlijk en figuurlijk fris en fit de dag in. Lees ook onze andere tips om de schoolomgeving veiliger te maken.