5 tips als lopen lastiger gaat

De eenvoudigste manier om deel te nemen aan het verkeer is lopend. Het is fijn als je dat kunt blijven doen. Lopen draait eigenlijk helemaal om balans. Bij elke stap verplaats je je gewicht en moet je dus steeds opnieuw je balans vinden. Hieronder lees je tips voor als lopen moeite kost.

Veilig Verkeer Nederland blijf veilig onderweg voetganger tips hulpmiddelen lopen

Blijf lopen 

Ook als lopen lastiger gaat is het goed om te blijven bewegen. Zo blijf je in vorm en train je je spieren en balans. Doe bijvoorbeeld mee aan sportlessen of met gymnastiekoefeningen op televisie. Ook geven veel fysiotherapiepraktijken trainingen valpreventie. Vraag er eens naar. Overleg bij twijfel natuurlijk altijd met je arts. 

Gebruik een hulpmiddel

Heb je moeite met evenwicht? Misschien is een wandelstok, rollator of looprek iets voor jou. Bekijk hier welk hulpmiddel jou steun kan bieden.

Kijk goed waar je loopt

Voetpaden zijn niet altijd goed ingericht voor voetgangers die een hulpmiddel gebruiken of minder goed ter been zijn. Let goed op waar je loopt, zodat je oneffenheden kunt vermijden.

Steek zoveel mogelijk over bij zebrapaden of verkeerslichten

De meeste ongevallen met voetgangers gebeuren bij het oversteken. Als je ouder wordt gaat oversteken misschien wat minder snel. Is er een zebrapad of voetgangerslicht in de buurt? Maak daar dan gebruik van, ook al moet je daarvoor een stukje verder lopen. Goed om te weten: het verkeer op de weg is verplicht om voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig op een zebrapad voor te laten gaan. Ook voetgangers die blind, slechtziend of zichtbaar moeilijk ter been zijn mogen voorgaan. Houd wel in de gaten of je ook daadwerkelijk veilig voor kunt gaan.

Zorg voor goede schoenen

Zorg voor goede schoenen. Dat betekent: platte schoenen en een zool met profiel. Een model dat over je enkel valt biedt meer ondersteuning. Zo heb je voldoende grip en steun.

Meer adviezen over veilig en prettig blijven lopen? Bekijk tips en hulpmiddelenverkeersregels of fris je kennis op!